Sunlight som vi minns det

Detta är delar av det som publiceras i vår grupp på Facebook. Här kan vi alltså dela med oss av sådant som vi har i gömmorna t ex foton, texter, berättelser etc om tiden på Sunlight. Om du inte har Facebook men ändå vill bidra med en bild eller en berättelse kan du skicka den via e-post, se kontaktmenyn ovan för mer information.

Klicka på bilderna för att se bildtexterna.

Gör gärna en notering i gästboken!

Lennart Östlund

Jag hoppas att året börjat på ett någorlunda trevligt sätt. Jag hittade två bilder som jag inte tror har visats här förut. Raija och Mona från flytande avdelningen känner ni säkert igen.

Lennart Östlund

Fjärde advent går mot sitt slut och julen är i omedelbart antågande. Två bilder bjuder jag på som är tagna den allra sista arbetsdagen. Lisette och Lars Lindström och Lena Östlund finns med. En synnerligen God Jul och ett fantastiskt Gott Nytt År önskar jag dig.

Lennart Östlund

Det lackar mot jul och vi har firat både första och snart andra advent. Då hittar jag några bilder till som är tagna de sista skälvande dagarna av fabrikens närvaro i Nyköping. Denna gång är det Kenta och Fereidon som figurerar.

Lennart Östlund

Dessa bilder är också tagna på sluttampen av Sunlight/Levers närvaro i Nyköping. Marianne Gustavsson, Sven-Erik och Stig finns med. Om ni noterar att det finns dubletter med i det på denna sida publicerade materialet vore jag tacksam om jag fick en liten hint om det.

Lennart Östlund

Bilder från den sista arbetsdagen i juni 1992. Ser ganska avslappnat ut men jag skulle tro att det döljer sig lite vemod under ytan. Vi ser bland annat Stig Mård i en chosefri pose.

Lennart Östlund

Några av de absolut sista bilderna jag har från Lindbacke i juni 1992. Vi ser bland annat Eva, Jocke, Nicklas, Uffe, Håkan Lagerström, Lena, Maria, Peter, Sigge Larsson, Keith Buchholz samt Ola Almqvist.

På Arkivsidan kan du hitta tre utdrag från tidningar som gavs ut 1992. Artikel i SIF-tidningen där Laszlo Arato, Kerstin Carlsson, Henry Hultgren, Mona Yrvehed (då Larsson) och Karin Blomgren ger sin syn på framtiden efter Levers nedläggning. I SN hösten 1992 finns en artikel som berättar att Jocke och Sabina Rose flyttar tillbaka till Tyskland där de redan fått jobb. I SN runt nyår 1992 berättas att den sista röjningsgruppen avslutat sitt jobb, fabriken är utblåst och maskinerna sålda.

Lennart Östlund

Dags att publicera lite nytt igen (med betoning på lite). Dessa tre bilder är från Lindbacke 1992 och med på bilderna är Harald Valde, Björn Wallin och Hans Östlund. Alla tillför de något till den trivsamma kvällen som går under benämningen "I stort sett sista natten med gänget". Harald dokumenterar, Björn står för musiken och Hasse har väldigt stora glasögon.

Det finns även några nya utdrag ur lokalpressen under Arkiv-menyn. De handlar om nedläggningen men också om Örstigsnäs-stugorna samt om hur hela historien en gång började.

Lennart Östlund

Lindbacke juni 1992. Kvällen är fortfarande ung och några av deltagarna ställde upp framför kameran. Bland dessa finns Stig Mård, Kent Johnsson, Jonas Andersson, Alf Carlsson, Anette H och Lena Östlund. Rätta mig gärna om jag har fel på namn eller om något är ofullständigt. Alla detaljer finns ju inte kvar, det är ju trots allt drygt 30 år sedan.

Lennart Östlund

Några bilder som förtjänar att visas är tagna på Lindbacke den där ljuva sommarkvällen 1992. Vi ser Uffe Häger, Niclas Hasselberg, lite osäker på denne unge herre (Håkan?) och flickorna Eva och Yvonne. Jag har också lagt upp några klipp ur lokalpressen (SN) från februari 1992.

Lennart Östlund

Bilder tagna i fabriken. Vi ser Stig Mård, Jocke Rose, Annelie Sinko, Raija Mattila, Leif Ekström och Knut Lindgren.

Lennart Östlund

Vid det tredje ”Sunlight summermeet” var vädergudarna åter igen på vår sida. Regnet kom därför en stund efter att vi avslutat. Tack till alla ni som kom och förgyllde eftermiddagen. Framför allt kul att återse Lena Stridh, Anita Broberg, Bo Arne Fager (som rest från Stenungsund) och Jan Gustavsson.

Lennart Östlund

Erland "Vicke" Fernlund, Elisebeht Markström och Karl-Axel Kåhrman ser ut att trivas på Lindbacke sommaren 1992. Jag hoppas vi ses i morgon.

Lennart Östlund

Ytterligare några bilder från Lindbacke juni 1992. På bilderna syns bland annat Yvonne Eriksson, Stanislaw Lizek och Bengt Söderman. Jag har också lagt ut några artiklar som var publicerade i början av 1992, strax efter att det definitiva beslutet om nedläggning togs. De kan ses under Arkiv-menyn, utdrag ur dagspress.

Lennart Östlund

Från koncernmästerskapet 1984.

Lennart Östlund

Bilder från Lindbacke juni 1992. Pekka, Mona, Elisebeht Markström och övertecknad ses trivas under solens strålande inverkan. Ni har säkert sett inbjudan till samling vid Sunlights fd fritidsstuga ute vid Örstig. Lördag 13 juli ses vi för tredje gången och det vore väl kul om det blev ett välbesökt evenemang. Notera gärna om du kommer, the more the merrier.

Lennart Östlund

Det kan vara sista arbetsdagen i juni 1992. Tagna är de i alla fall på flytande avdelningen. Med på bilderna finns bland annat Mona, Eva-Lena, Ann-Christin Maxe, Jocke, Tamas, Raija Mattila och Ulla.

Elisebeht Markström

En ung Cim Roth som kontrollant vid familjerally. Britt-mari och Henry Larsson deltar med dottern Sussie. På bild nummer två syns Karl-Axel Norrman.

Lennart Östlund

På bussen på väg till personalfest i Oxelösund, skulle tro att det är 1983. Här syns bland annat Kjell Kantare, Ola Almqvist, Marianne Gustavsson och Mats Hagman.

Lennart Östlund

Ett av de tillfällen där revygänget från 1984 samlas för muntrationer.

Lennart Östlund

Några blandade bilder från verksamheten på fabriken under de sista månaderna. Med på bilderna finns bland andra Jocke Rose, Raija Mattila, Annelie Sinko, Gert Lekander, Uffe Häger, makarna Lindgren och Gunilla Karlsson. I ARKIVET hittar du några artiklar ur lokalpressen som behandlar det nyligen avlämnade nedläggningsbeslutet.

Lennart Östlund

Nu när påsken är här kan det vara läge att lägga ut ytterligare några bilder på Sunlightare. Denna gång har jag lyckats få Eva-Lena, Reijo, Yvonne, Kenta, Leif och Eva från flytande att fastna på filmen. Dessutom dök Marita och Lillemor från pulvertillverkningen upp och ville vara med.

Lennart Östlund

Antingen är vi på väg att påbörja ett träningspass eller så har vi precis avslutat ett. Bilden är tagen utanför vår motionshall.

Lennart Östlund

Nu stundar snart en helg igen, det går fort när man har roligt. Bilderna nedan är tagna någon gång på sluttampen av Sunlight/Levers vistelse i Nyköping. Peter Eriksson, Sergio Hilj, Hans Granath och Anette Brandt finns med på dem. Trevlig helg.

Lennart Östlund

Nu finns några intressanta dokument på Arkivsidan. Det är Camilla Lindvall, Rolf Lindmans dotter, som har haft vänligheten att förse mig med dokumenten så att ni också kan ta del av dem. Två av de historiska skrifterna har Georg Boström skrivit och de innehåller mycket information om Sunlight under de plus 75 år de verkade i Sverige. Bland annat skrivs att Nils Poppe gjorde reklam för Vim och att personalen till julen 1941 överraskades med dubbla löner. Där finns ju även, sedan tidigare, flera publikationer som kan glädja den historieintresserade.
Dessutom lägger jag upp en bild tagen på personalfesten 1983. Till vänster ses Mohamed Nakouri och till höger Edvin Svensson.

Lennart Östlund

Dags att publicera ytterligare några bilder ur Marja-Liisa Olssons album. Denna gång en samling i sommargrönska. Med på bilderna bland annat Kjell Kantare, Kerstin Söderberg, Hans Lindquist och Göran Kennmark.

Lennart Östlund

Lördagen 2 juni 1984 ställde några av Sunlights medarbetare upp i Stockholm Maraton. Vann gjorde Agapius Masong från Tanzania på tiden 2:13.47. Våra kämpar tog något längre tid på sig och nedan finns några bilder från händelsen. Bland annat finns det dokumenterat när Kenta Johnsson stannade mitt på upploppet och kastade upp sina skor på läktaren. På bilderna ses Bernie Östlund, Agnetha Wahlstedt, Stig Mård, Per-Erik "Pekka" Karlsson, Roy Krantz och Kenta Johnsson.

Lennart Östlund

Här kommer ytterligare några bilder ur Marja-Liisa Olssons album. Här ses bland annat Kjell Kantare, Mona Yrvehed, Pia Lundqvist och Kerstin Söderberg. Jag har frågat förr och gör det igen. Har du någon bild eller annat som kan vara intressant för medlemmarna i denna grupp så får du gärna göra ett inlägg.

Lennart Östlund

Nu ligger de tre sista utdragen ur Unisont på Arkivsidan. De handlar om arbetsmiljö, fysisk aktivitet och en stor artikel från tvätteriet/lab där bland annat Hans Lindquist, Lisbeth Elmeborg (då Eriksson) och Marja-Lisa Ohlsson figurerar. Dessutom får Sigge Jonsson berätta om sitt jobb på verkstaden. Nedan några bilder från Koncernmästerskapet 1984.

Lennart Östlund

En översiktsbild på fabriksområdet som är fotograferad före 1988. Är det någon som vet exakt när denna bild togs? Det är Kenneth Burman som haft bilden i sina gömmor.

Lennart Östlund

Då var det dags igen. Denna gång lägger jag upp utdrag ur fyra nummer av Unisont. Arkivmenyn.

Reklam, planering och ekonomi, teman på Sunlightkonferens. Facket säger JA till kvinnan och Lintas gör en kampanj. Det är något av det du kan läsa i Unisont nr 1 1973.

I Unisont nummer 2 1973 läser du om koncernens personaltidningsredaktörer och deras samarbete samarbete med Unisont. Det ställs också en fråga om vad vi tycker om personalfester. Dessutom några andra intressanta reportage.

Unisont nr 3 1973. Fyrtio (40) år på Sunlight, Daga intervjuar Erik Östh. Hur ska de anställda representeras i företagsledningarna? De fackliga företrädarna uttalar sig.

I Unisont nummer 4 1973 presenteras två personer som är nya på jobbet. Dessutom kan du läsa om ett kampanjsamarbete mellan Sunlight och Gibbs.

Några bilder från koncernmästerskapen 1984 får du som bonus. Det verkar vara säcklöpning som står på agendan på just dessa. På bilderna syns bland andra Kjell Norin, Hasse Östlund, Bernie Östlund, Agneta Wahlstedt, Salme Gaal, Tina Linderholm och Per-Erik Karlsson.

Lennart Östlund

Ännu ett år går mot sitt slut och nu är det snart dags att omfamna det nya som komma skall. Vi har under året ökat vår Sunlight-grupp med fem personer och är nu 87 medlemmar. Cirka 60 inlägg har publicerats under året med bilder från många olika sammanhang. Ni har haft och har möjlighet att läsa samtliga nummer av personaltidningen Detergenten samt en hel del utdrag ur koncerntidningen Unisont.

Nu lägger jag upp ytterligare utdrag ur Unisont där ni kan läsa om diverse intressanta saker från 1971 och 1972. I nummer 5 1972 finns en bild på det årets dam- och herrlag i korpserien. Ni känner kanske igen er, Britt Dahlbeck, Norma Ingårda, Kerstin Carlsson och Göran Kennmark.

Några bilder från 1984 års personalfest finns också att beskåda.
GOTT NYTT ÅR!.

Lennart Östlund

Lennart Östlund

Vart tog tiden vägen, redan tredje advent. Nu har jag lagt upp några nya utsnitt ur Unisont som ni gärna får ta en titt på. Det handlar bland annat om Timotei shampoo, farliga kemikalier och om ett gäng damer som springer tillsammans. Detta ses, som vanligt, under Arkivet.

Några bilder ur Marja-Liisa Olssons album finns också att beskåda. Figurerar på bilderna gör bland andra Ing-Marie Falk, Göran Hofstedt, Svante Lundgren, Stig Solfors, Jörgen Lundqvist, Kerstin Söderberg, Lisbeth Elmeborg och Rolf Andersson.

Lennart Östlund

Det är söndag veckan före första advent och du kan nu läsa några utdrag ur koncerntidningen Unisont. I en artikel från 1981 reser redaktören runt till de lokala personaltidningarnas redaktörer och träffar bland annat Daga Nilsson-Lundkvist. Det hade i nummer 4 1983 skrivits om en nybliven vegetarian och det följs upp i nummer fem med frågan om du lever sundare nu. Bland andra svarar Tina Linderholm på detta. I nummer tre 1984 får vi veta lite mer om Marianne Andersson, som här kallas Svensson. I nummer fyra samma år görs ett bildreportage från årets koncernmästerskap på Solbacka. Detta ser du under Arkiv-menyn.

Naturligtvis skickar jag med några bilder från Marja-Liisa Olssons album också. På bilderna syns bland annat Göran Kennmark, Hans Lindquist och Kerstin Söderberg.

Lennart Östlund

Några bilder ur Marja-Liisa Olsons digra album. Jag känner igen några stycken, bland annat Pia Lundqvist, Hans Lindquist, Lena Stridh och Jan Gustavsson. Frågan är om det är bilder från två olika tillfällen eller om det är blandat tema.

Göran Kennmark

1996 besteg ett antal personer från Leverindus Kebnekaise där vi tog ett gruppfoto på toppen. Bland dessa personer känner ni nog en del, t.ex Pia Lundqvist, Kerstin Söderberg, Anita Broberg, Lena Stridh, Bengt Källman, Björn Gustafsson, Gösta Rappe, Henriette Tillberg, Jan-Erik Larsson, Torbjörn Leinestrand och Göran Kennmark.

Lennart Östlund

Här kommer några bilder från Marja-Liisa Olssons album som visades på vår träff i somras. På bilderna syns bland annat Kerstin Söderberg, Lisbeth Elmeborg och Hans Lindquist.

Lennart Östlund

Sunlights personalfest 1984 bjöd, förutom på god mat och dryck, även på en specialskriven föreställning. Författarna till uppsättningen var Mona Yrvehed och Titti Lidberg Berg. För regin stod Benny Jägeberg och på nedanstående bilder ses delar av ensemblen närvara vid en tillställning några månader senare.

Lennart Östlund

Janne Nyström bad mig förmedla en historia från förrådet:

"Jag kan berätta att vi fick en stämpelklocka på förrådet. Den va trasig dagen efter. Reparatörerna hittade flera hundra små små brickor i den. Sen slapp vi stämpelklockan."

Frågan är om det finns någon som vet vem som var den ansvarige brickiläggaren. Tilltaget är sedan länge preskriberat och inget straff kan utmätas.

Lennart Östlund

Jag hittade ett gäng negativ från 1984 där jag fotograferat delar av musikalensemblen. På bilderna syns Bernt Östlund, Ingegerd Vesterlund, Tina Linderholm, Lena Stridh (den bilden var med i ett tidigt inlägg i denna grupp men jag kör den igen), Bo-Arne Fager och Elsy Karlsson.

Lennart Östlund

Nu kan du läsa några artiklar tagna ur Folket och SN om du klickar på Arkivet och Utdrag ur dagspress.

Nedan några bilder från motionshallen.

Lennart Östlund

Tre unga grabbar efter ett innebandypass i Sunlights motionshall. Kent Johnsson, Stig Mård och Kjell Kantare.

Lennart Östlund

På bilderna ses Kjell Norin och Kurt Holmgren. Bilden är tagen 1984 när teatergänget hade en samling efter uppträdandet på Cupol (Tärnan) i Oxelösund.

Lennart Östlund

Jag förstår att ni sitter och undrar när jag ska lägga ut bilderna från AB Sumas (det som senare blev Leverindus) 20-årsjubileum som firades 1959. Då kan jag meddela att de kommer här. På några av bilderna ses Sunlight/Levers förre VD, Rolf Lindman. I övrigt har jag inga namn att förmedla. Kanske någon av er kan hjälpa till med det.

Bilderna har Rolfs dotter, Camilla Lindvall, bidragit med.

Lennart Östlund

Det finns ytterligare några utdrag ur Unisont publicerade på Arkivsidan. Det är fem nummer där det ställs frågor till ett antal anställda från olika fabriker inom koncernen.

Bilderna nedan är från Leverindusverkstaden och där figurerar bland annat Kjell Kantare, Jan Maxe och Tord Eberhardsson.

Lennart Östlund

Hittade just ett antal negativfickor som har legat gömda i många år. Jag var relativt flitig med kameran under perioder på 80-talet och denna gång är det vår mångårige medarbetare på flytande blandningen, Per-Åke Sjöquist, som blivit fotograferad.

Lennart Östlund

Det är dags för några utdrag ur koncerntidningen Unisont. Ni hittar dem, som vanligt under Arkiv-menyn. Bland annat avhandlas relanseringen av Timotei 1984 och hur pensioneringen kan bli en stor omställning i livet, på både gott och ont.

På bilden nedan ses Erland "Vicke" Fernlund och Titti Lidberg Berg. Troligtvis tagen vid en festlighet med revygänget från 1984.

Lennart Östlund

Det har nu gått två veckor sedan senaste publiceringen och då är det hög tid att lägga upp ny information i vår grupp. Jag har strukturerat om vår webbsite något och hoppas att du säger till om du ser något som inte fungerar som det ska.

På arkivsidan finns fem stycken nya utdrag ur Unisont. Det handlar bland annat om stugan vid Strandstuguviken, löntagarfonder och dessutom får Lillemor Parmskog svara på några frågor.

Om du har en bild, eller annat material, som kan vara intressant för oss alla får du gärna dela med dig. Vill du ha hjälp med scanning hör du av dig till 072-5712202 eller lennart@lennartostlund.se.

På bilden nedan, som är tagen på personalfesten 1983, syns Lennart Roth och Sergio Hilj.

Lennart Östlund

Nu är det dags att lägga upp de sista tre numren av personaltidningen.

I nummer 1 1992 hälsas välkommen till Leverindus vinterkonferens. Dessutom rapporteras att den högsta förslagsbelöningen genom tiderna föräras Sergio Hilj på flytande avdelningen. Ett informationsmöte hålls i matsalen där det definitiva beslutet att lägga ner fabriken i Nyköping tillkännagivs. Benny Carlsson blir den förste att få jobb utanför Lever, han börjar på Astra i Södertälje.

Minst 500 personer gick med i tåget (18 januari) till Stora torget för att uttrycka sitt stöd för de som blir drabbade av nedläggningen. Det skrivs också om luciafirande, julbord och julgransplundring. Några av de mer galna karaktärerna bland Sunlights medarbetare uppvaktade fabriksstyrelsen med diverse specialgåvor.

Hans Lindqvist firar 30 år i tjänst (1/3), Jan Karlsson får sina 20 år 28/4. Tre som kommer att uppnå tio år i tjänst är Pia Buchholz (7/4), Stig Mård (15/4) och Raija Mattila (22/4).

I nummer 2 får vi veta att Fereidoon ”Ferrari” Tavana Nejad manifesterar mot rasism och att rengöringsmedlet Andy slutar tillverkas vecka 16. En kort rapport talar om att Tipsligan, mot alla odds, kommer att fortsätta existera även framledes. Henry Hultgren får sina 30 år i tjänst (15/8). Roine Eriksson, vår mångårige klubbordförande, avtackas inför sin pensionering i februari detta år.

I det absolut sista numret (3-1992) skriver Monica om den förestående nedläggningen och att alla Detergenten finns arkiverade för framtida behov. Det blev sammanlagt 221 renodlade Detergenten som nu finns att läsa under Arkiv-menyn.

På bilden ses Lennart Roth, Susanne Fager och Sergio Hilj.

Lennart Östlund

Nu fyller vi på med några utgåvor till av vår personaltidning, de finns på ARKIVET.

I nummer 13 1980 läser vi att tryckeriet ska börja avvecklas under 1981 och tryckeriets ”oldboys”, Erik Gustavsson och Birger Samuelsson, analyserar situationen. Daga skriver om Sunlights goda anseende när det gäller att ta emot elever med psykiska handikapp för praktik (pryo). Den bilden svärtas av att vissa individer behandlar dessa elever på ett nedlåtande och otrevligt sätt. Rolf Lindman tror på framtiden i en spalt. Håller vi på att sammanträda ihjäl oss? Den frågan ställs i detta nummer av Detergenten. Lennart Roth återvänder till Nyköping för att ta över ansvaret för flytande avdelningen. Britt-mari Larsson kommer att ha tio år i tjänst 4/1 1981.

I nummer 2 1985 rapporteras att 1984 var ett bra år för Leverindus. På Nya hotellet samlades anställda för information och där syntes bland annat Kerstin Söderberg och Norma Ingårda. Några rader skrivs om den traditionella julgransplundringen där framförallt barnen fick leka av sig och sedan mumsa på saft, kakor och bullar. Bo-Arne Fager får sina 15 år i tjänst 23/3.

I nummer 2 1987 informeras att Sunlight har fått egen inköpsavdelning. Rolf Andersson på förrådet skriver ett inlägg om den situation som råder med svårigheter att leverera och Lennart Roth svarar på kritiken. Hans Lindquist uppnår 25 år i tjänst 1/3 och Janne Karlsson (lagret) har jobbat i 15 år 28/4. Dessutom har Pia Buchholz (7/4), Stig Mård (15/4) och Raija Mattila (22/4) jobbat i 10 år. I februari kunde de anställda besöka det nya badhuset och cirka 300 hade hörsammat inbjudan. Bland dessa nämns bland annat Elisebeht Markström, Hans Lindquist och Lars-Olof Ericson.

I nummer 8 1987 talas det om ”Samseglingen”, ett sätt att erbjuda alla anställda arbetstillfredsställelse. Mats Hagman arbetar på sulfoneringen och förklarar i en artikel vad de gör och varför avdelningen är så viktig. Fotbollslaget har fått nya kläder och poserar i dessa nya dresser. Henry Larsson får en förslagsbelöning på 7000 kronor.

I nummer 8 1991 noteras att Ulf Stenius får Colibripriset för bästa innovation. Tidningen tar också upp det besked som företagsledningen gav vid en samling 22 oktober om att fabriken ska läggas ner. Flera scenarier tas upp och analyseras.

Bilderna nedan är från något Leverindusevent. Bengt Söderman och Pia Lundqvist finns representerade.

Lennart Östlund

Denna gång var vi arton stycken samlade vid Örstigsnäs och tiden flög iväg, tack för sällskapet.

Elisebeht Markström

Vi hade i alla fall vackert väder…

Lennart Östlund

Nu är det inte många nummer av Detergenten som saknas när vi nu fyller på med tre utgåvor från 1979, de finns under ARKIV-menyn.

I nummer 2 noteras att det från och med 1 januari blir ändringar i lagen om ledighet för föräldrar. Någon som nappat på den nya ordningen är Pia Lundqvist (Maritz) som nu har mer tid med dottern efter jobbet. För att klara en tillfällig topp i arbetet på kontorstjänsten kommer några av flickorna på utvecklingslabb att gå in och hjälpa till. Det berättas om två incidenter på fabriken. Dels hade en alkalisk produkt tappats på aluminiumfat istället för plastfat som gjorde att fatet sprängdes. Senare samma dag började det brinna i en vägg på lagret.

I nummer 9 görs en uppföljning av de enkelhetsregler som instiftades några år tidigare och skulle minska byråkratin. Några personer från fabriken uttalar sig i frågan. Sunlights fotbollsdamer vann korpserien efter vinst mot Tengsta med de nödvändiga två plusmålen som krävdes, Lena Stridh och Eva Larsson gjorde målen. I orienteringsutbytet mot Åbo vann Anne-Marie Mimmi Johansson damtävlingen. Nye chefen, Wolfgang Kaiser, kommer att börja sin tjänst 24 september.

I nummer 15 skrivs det om vikten av att spara energi, hur det ska göras och att alla kan hjälpa till att dra sitt strå till stacken. En energispargrupp har bildats som ska föreslå åtgärder som gör att vi kan kapa kostnaderna. Kerstin Skate gör sin sista arbetsdag och avtackas med öppet hus i matsalen, 31 år hann hon med. Det skrivs också om vikten av att ha koll på sina försäkringar och att fackklubbarna har utsett försäkringsrådgivare som kan informera om detta. I serien med presentationer är det nu dags för flytande avdelningen att bli synad och vi får höra några av de anställda uttala sig.

Nedan två bilder ur Kerstin Söderbergs album.

Lennart Östlund

Nu fyller vi på med de tre saknade utgåvorna från 1978, de finns att läsa under ARKIV-menyn.

I nummer 2 skrivs det om missnöjet med det allt mer i förfall ställda Nytorget utanför fabriken. Detergenten pratade med Gösta Cronholm som är byggnadsnämndens ordförande om planerna kring hanteringen av nämnda plats. Vidare berörs trångboddheten för vissa avdelningar och framförallt Leverindus saknar utrymme för till exempel kundbesök. Den omtalade utbildningsdagen, i december 1977, för kollektivanställda fick några spalter till förfogande.

I nummer 3 talas om den minskande produktivitetsnivån som måsta höjas för att fabriken ska kunna fortleva. En redogörelse av de olika idrottssektionerna görs och det flaggas för att koncernmästerskapet kommer att hållas under året.

I nummer 4 får vi veta att ett utlyst fackligt möte om meritvärdering inte lockade mer än 10% av medlemmarna i fabriks. Det kallades till ett nytt möte i slutet av mars och dit kom cirka 90 personer. Det konsumeras varma drycker ur automaterna så till den milda grad att budgeten har överskridits med två tredjedelar.

Nedan några bilder från en festlighet.

Lennart Östlund

Här kommer resten av de saknade utgåvorna från 1977, även denna gång är det Tina Linderholm som bidragit och de finns att läsa under ARKIV-menyn.

I nummer 6 får vi en redogörelse av resultatet av den medarbetarundersökning som gjordes under våren. Den innehöll bland annat frågor om trivsel och miljö. Johnny Fagrell, chef på anläggningsavdelningen, berättar om sin hobby som är flygning. Hur ser vi till att våra kunder har tillgång till tvättmedel under semestertiden? Den frågan svarar Alf Carlsson och Åke Nilsson på. Även 1977 var energibesparing ett återkommande samtalsämne. Henry Hultgren har varit anställd i 15 år (15/8) och Raija Mattila påbörjar sin anställning 22/4.

I nummer 7 uttrycks besvikelse över att inget koncernmästerskap arrangeras under året. Cirka 35 hushållslärare från olika delar av Sverige samlades på Sunlight för en 2-dagarskurs i ”konsumentkunskap inom tvätt och hygien”. På Sunlights område i Strandstuguviken har det gjorts ingrepp som senare visade sig påverka en fornlämning. Området ska nu återställas till ett värdigt skick.

I nummer 9 fortsätter presentationen av marknadsavdelningen som påbörjades i föregående nummer. Denna gång fokuseras det på sektionen disk, rengöringsmedel samt tvål. Det handlar också om det relativt nya fenomenet friskvård.

I nummer 11 berättas att produktionen tar en dag ledigt när alla kollektivanställda ska få information och utbildning.

Nedan visas en bild från laboratoriets pausgymnastik.

Lennart Östlund

Här.kommer några av de saknade utgåvorna från 1977, de finns under ARKIV-menyn

I nummer 2 läser vi om Roy Krantz, som är huvudskyddsombud på fabriken. I en artikel figurerar Lasse Grafström som talar om sin hobby, nyckelharpsbyggande. Hans Lindquist har varit anställd 15 år 1/3.

I nummer 3 handlar det bland annat om rökningens negativa hälsoeffekter. Vidare går det att läsa om det nya greppet med produktionsgrupper samt en presentation av den nya skydds- och miljökommittén.

I nummer 4 säger fabriksklubben nej till samarbete som följer de gamla avtalen. Roine Eriksson förklarar och argumenterar i frågan. Rökning och rökare är på tapeten och här får två personer komma till tals. Avdelningspresentationerna fortsätter och här får anläggningsavdelningen chansen att presentera sin verksamhet. Blivande pensionärer får gå kurs för att förbereda sig för den nya livssituationen. Stig Mård påbörjar sin anställning 15/4.

Nedan några bilder från Stockholmsfesten 1986.

Lennart Östlund

Nu har jag, tack vare Tina Linderholm, kompletterat några saknade nummer 1976, de finns på Arkivet:

I nummer 1 analyserar Rolf Lindman, Roine Eriksson och Erik Nordström föregående år och siar lite om nästa år, 1976. Lars-Göran Bergman, som jobbat med personaltidningen under ett års tid samtidigt som han studerat på journalisthögskolan, är nu tillbaka i studierna. Per-Erik Karlsson och Kent Jonsson välkomnas som nyanställda 9/1.

I nummer 4 läser vi om turerna kring förslaget att slå samman lager och förråd. Svenska Unilevers Centrala Konstförening, SUCK, har haft årsmöte och närvarade gjorde bland andra Åsa Fogelberg och Ingrid Nyman. Det rapporteras från Sunlightmästerskapet i badminton där Jonny Carmann och Birgitta Högberg vann singelklasserna. Pia Maritz vann dubbeln tillsammans med nämnda Birgitta. Den gamla växeln byts ut mot en modernare dito. Peder Hallberg inleder sin karriär på Suma 1/4 och Elisebeht Markström börjar på pulverpackningen 9/4.

I nummer 6 inleder vi med frågan, hur blev semestern? Några av de anställda fick svara, bland annat Ann-Marie Mimmi Johansson. Ulla-Maija Ryyti blev den första Sunlighteleven som fullgjorde 240 timmars svenskundervisning för invandrare. En resa där tåg står i centrum finns att läsa i detta nummer.

Detta gjorde att år 1976 blev komplett. But there is still more to come, mycket nöje.

Nedan visas två bilder från laboratoriet.

Lennart Östlund

Nu är det dags att publicera de nummer av Detergenten som kom ut under år 1991. Nummer 8 saknas men kanske det är någon som har den i sin ägo, hör av dig i så fall. Tidningarna finns som vanligt under Arkivet på denna sida.

I nummer 1 läser vi om Leverindus vinterkonferens där VD Gösta Rappe levererar budskapet om ”Total quality”. Vidare rapporteras det om de olika julfiranden som avhölls på fabriken. Nye chefen på lab, John Langley, presenteras. Lennart Roth ska flytta till Bangkok och bli fabrikschef på Unilevers fabrik där.

I nummer 2 talar Levers nye VD, Aart Weijburg, om vikten av att utnyttja våra anläggningstillgångar mycket bättre för att bli kostnadseffektiva. Fyra diplomerade sekreterare presenteras och vi får veta att de varje måndag kväll under två och ett halvt års tid utbildat sig i TBV:s regi. ICA:s miljödirektör gör ett besök på fabriken för att diskutera utvecklingen mot mer miljöanpassade produkter. Några 15-åringar uppmärksammas, bland annat Peder Hallberg (1/4(, Elisebeht Markström (9/4), Lennart Östlund och Annika Graffton (23/4).

I nummer 3 avhandlas årets personalfest på fem sidor i början av tidningen. Ett beach- och gardenparty som avhölls under gemytliga former på Djurgården i kungliga huvudstaden. Dessutom skrivs det om uppgraderingen av lagret där en hel del nyordningar har gjorts.

I nummer 4 skrivs bland annat om projektet kallat Kolibri 2 som går ut på att personalen ska hitta produktionslösningar som sparar pengar och gör oss mer effektiva. Vi får också en förklaring till varför vi tillverkar vattenglas och vad det används till. Mona Yrvehed har intervjuat Kent Jonsson som av någon anledning fått epitetet ”Levers hårdföre back”. Han berättar vad han arbetar med och hur det kom sig att han började på dåvarande Sunlight. Kjell Adolfsson har 20 år i tjänst 26/7.

I nummer 5 får Sergio Hilj mottaga Colibripriset för sitt förslag till automatisk släckning av gasollågan när flaskor fastnar på bandet. Sigge Jonsson, Gösta Hellström och Leif Wahlstedt blir nostalgiska när det tittar igenom Sunlight/Levers idrottsförenings priser genom åren. På flytande avdelningen finns det ingen ände på alla förslag till förbättringar som poppar upp hos bland annat Ulla Lindberg, Yvonne Wennberg och Anette Brandt. Vi får också läsa om Ulf Hägers resa från tvålkokare på Lever via studier på Kungliga tekniska högskolan till examinerad civilingenjör.

I nummer 6 ser vi ett bildreportage om när Veteranerna mötte Juniorerna i en fotbollsmatch på Gripenskolans plan. Inramningen var perfekt med strålande väder och alla gjorde sitt absolut bästa för att det skulle bli bra underhållning. Bernt Östlund porträtteras på en dryg sida och berättar lite om sin nya karriär som nybakad socionom. Bernt pluggade i sju terminer på Socialhögskolan i Lund och blev klar i början av januari 1990. Eva Larsson hade varit anställd 20 år 1 november.

I nummer 7 får vi reda på att ledningen vill MBL-förhandla om fabrikens framtid. Flera av de anställda samt Fabriksklubbens, SALF-klubbens och SIF-klubbens ordföranden tillfrågas om stämningsläget efter det tunga beskedet.

I nummer 9 avhandlas aktiviteten i Levers bowlingsektion som tävlar med tre lag i korpserierna. Vi får också träffa Vibeke Olrog och Daga Nilsson-Lundkvist och höra hur hur deras karriärer på Sunlight började.

Nedan visas tre bilder från laboratoriet.

Lennart Östlund

Nu var det ett tag sedan något publicerades på denna sida. Här kommer den samlade skörden av Detergenten från 1990 och som vanligt kan du läsa dem under Arkiv-menyn.

I nummer 1 berättas om Leverindus nyårskonferens på Träffen där hundratalet deltog. Vi får också veta att Ola Almqvist tar emot den högsta förslagsbelöningen i företagets historia. Världsrekord har slagits på pulverpackningen, igen. Det pågår en del underhållsarbete på fabriken, bland annat byts sulfonsyraröret på slurryblandningen. Intervju med nye VD:n för Leverindus, Gösta Rappe, finns med detta nummer. Avgående VD:n för Lever, John Rothenberg, intervjuas. Några aktiviteter kring jul presenteras med bilder. Bo-Arne Fager har 20 år i tjänst, 23/3.

I nummer 2 finns en intervju med Aart Weijburg, nytillträdd VD. Via Micro-konceptet presenteras av Johan Ryd, produktchef för Via. Christian Meincke, ny marknadsdirektör på Lever, intervjuas på sidan 8. Innebandylaget spelade mot GB-glass och vann med 25-22. Några femtonåringar är på gång, bland annat Iréne Wärmell (1/3), Kerstin Söderberg (14/4) och Gert Lekander har jobbat på Lever i tio år (25/4).

I nummer 3 rapporteras om prisutdelningen för 1989 års bästa innovationer där bland annat Henry Hultgren, Ingvar Tenghed och Gunnar Pettersson belönades. Marianne Sundelius blir invald i Detergentens redaktionskommitté som representant för fabriksklubben. Lena Hult, ekonom på Leverindus berättar om en resa till Indien och Nepal. Marianne Gustavsson uppnår 15 år i tjänst 16 maj detta år.

I nummer 4 skrivs en hel del om Helsingforsresan som företogs i början av maj. Två femtonåringar uppmärksammas, Ingegerd Vesterlund (19/6) och Anne-Marie Mimmi Johansson (24/6).

I nummer 5 får vi veta att Cim Roth har kört sin åttonde Vätternrunda på en tid han var ganska nöjd med sett till förutsättningarna. Stefan Andersson, truckförare på lagret, berättar om sin resa till Barbados.

I nummer 6 skrivs att matsalen öppnar igen efter fyra månader av reparation, ombyggnad och installation av nytt kök. Tina och Salme cyklade Sörmland runt och hann avverka 30 mil på fem dagar. Femton tjänsteår fick Lena Stridh 1/10 och tio år i tjänst fick Ola Almqvist (26/9), Keith Buchholz (26/9) och Harald Valde (3/10).

I nummer 7 får vi veta att Levers säljkår är den bästa i Sverige. Comfort silk feeling börjar fyllas i de rosa flaskorna. Norma Ingårda rapporterar från sin resa till USA där hon besökte släktingar på sin mors sida. Det tjugonde orienteringsutbytet med fabriken i Åbo hölls i fint väder, denna gång på Åland. Många var de avdelningar som hjälpte till att packa säljfärdiga pallar med bland annat Via micro och Sun maskindisk.

I nummer 8 läser vi att Åsa Domeij och Lennart Rundqvist från miljöpartiet besöker Nyköpingsfabriken. Henry Hultgren berättar om jobbet som produktchef för Sun. 25 i år i tjänst får Göran Kennmark 1 februari 1991. Britt-mari Larsson har jobbat 20 år 4 januari 1991. Två som får 15 tjänsteår i början av 1991 är Per-Erik Karlsson och Kenta Johnsson. Nedan några bilder från laboratoriet.

Stig Mårdh

Som så många ggr. Uppladdning på Runebergsgatan. Sigge, Janne, Christer och Bernie.

Lennart Östlund

Det här hade jag nästan glömt. Den vilda strejken bland fabriksarbetarna i slutet av augusti 1977. Jag kan ha påbörjat värnplikten när detta hände men det kan också helt ha fallit ur minnet. Det finns några artiklar ur Folket och Södermanlands Nyheter som beskriver skeendet. Det är genom Kenneth Burmans försorg vi kan publicera dem och du hittar dem under Arkiv-menyn.

Lennart Östlund

Det är dags att lägga ut några nya nummer av Detergenten. Denna gång fyller vi på med utgåvor från 1989 och hoppas att du hittar något intressant att läsa. De finns, som vanligt, att läsa på ARKIV-sidan.

I nummer 1 noterar vi att Leverindus fyller 50 år och det kommer att märkas under året. Problemet med rökning och dess avsevärda hälsorisker tas upp i några artiklar. På Elida Robert finns två glasburar i produktionslokalen men det planeras en vinterträdgård så att det blir lite trevligare för rökarna. Det rapporteras från julfirandet och jullunchen. Nytorget har bebyggts under en tid och nu står Sankta Anna katolska kyrka klar. Stig Mård och Kent Jonsson tar hand om de avfallsprodukter som legat gömda bakom lagret. Hans Lindquist och Göran Kennmark har börjat med provtagning av de produkter där etiketterna ramlat av. Anne-Marie Mimmi Johansson och Janne Pantern Karlsson belönas med 4000 kronor för sitt förslag om förenklad omställningsbeskrivning för ACMA 1. Jan Gustafsson firar 30 år i tjänst (9/3) och Norma Ingårda har 20 år i företaget (15/3).

I nummer 2 får vi veta att Sun maskindiskmedel nu kommer i en flytande version. Fabriksklubben hade årsmöte i mars och en styrelse valdes med Elisebeht Markström som ordförande. Truckförarutbildning anordnas och det är Rolf Andersson som håller i trådarna. En kort rapport från Levermästerskapet i luftgevärsskytte där Anette Brandt omnämns som ett framtidslöfte.

I nummer 3 berättas att Lars-Olof Ericson går i pension efter 46 år i företaget. Det började med ett vikariat på förrådskontoret och slutade med jobbet som personaldirektör. I en artikel noteras att Lever får sina två första säljande produktchefer, Gunilla Wictorsson och Mikael Blomgren. Från informationsdagen på Culturum rapporteras om planerna in i 90-talet. I långtidsplanen 90-94 är 1992 ett viktigt år eftersom det då beslutas om Sverige/Finland blir medlemmar i EG. Vi får också veta att sulfoneringsavdelningen lagts ner och att vi nu köper sulfonsyra från STORA.

I nummer 4 ligger fokus på innovation och miljö och dessutom finns ett reportage om Levers nye personaldirektör, Ulf Pehrson.

I nummer 5 får vi läsa om den årliga orienteringslandskampen mot Finland som ägt rum i skogarna runt Nävekvarn. I damlaget, som tog storslam, återfanns Gunilla Karlsson, Anne-Marie Mimmi Johansson, Marianne Carlsson, Ingegerd Vesterlund och Ann-Mari Sjöström. Jan-Eric Larsson informerar om att Leverindus säljare inom två år ska ha sin egen portabla dator. Avfallet som stod på lagrets baksida är nu borta. Gerd Nilsson har tio år i tjänst 14/12.

I nummer 6 får vi veta att den relativt nytillträdde VD:n, John Rothenberg, avslutar sin tjänst runt årsskiftet. Det finns också ett längre reportage om Levers nya drogpolicy och att ett program med information och cirklar i ämnet ska dras igång. Mona Yrvehed firar 15 år i tjänst, 20/1.

Bilderna kommer från Kerstin Söderbergs album och visar någon form av firande på labb. Att döma av grankvisten i förgrunden kan det vara julkaffe.

Lennart Östlund

De flesta av 1988 års Detergenten har legat ute ett tag. Nu hittade jag nummer 5 och gör dessutom en sammanfattning av innehållet för resten av de nummer som finns.

I nummer 1 1988 läser vi om Leverindus nyårskonferens på Qvarnen. Jan-Eric Larsson, som nyligen återvänt till Leverindus, presenterar resultaten för 1987. Reportage från julfirandet på fabriken kom också med i första numret 1988. Dåvarande försvarsminister Roine Carlsson besökte fabriken tillsammans med bland annat kommunalrådet Karl-Axel Lundberg. Vi får också en uppdatering hur det går med projekt nya flytande samt en rapport från de avhållna datakurserna under ledning av Thord Revestam. Rekord i antal utkörda paket och limmade kapslar fanns det också en notis om. Seppo Helander skrev ett brev och berättade om vad som händer på fabriken i Åbo.

Nummer 2 domineras av Öppet hus i fabriken där flera kända ansikten figurerar på bilderna. Stig Mård och Magnus Andersson gör ett rådigt ingripande när en av flickorna på dunkfyllningen blir översköljd av en klorprodukt. Passerkort behövs från 1 mars för att komma in och ut till arbetsplatsen. Flytande blandningen får nya processdatorer och det är några i personalen som får utbildning i handhavande av dessa.

I nummer 3 berättas att nya flytande har invigts av landshövding Bengt Gustavsson. Elisebeht Markström tar över som ordförande i fabriksklubben när Roine Eriksson avgår efter 22 år. Eva Larsson blir chef för nya flexifabriken. Personalen på förrådet undrar när lutläckan i trapphuset ska fixas, nu går vi i och riskerar förstöra våra privata kläder skriver bland annat Kjell Kantare och Gert Lekander.

I nummer 4 läser vi om när Rolf Lindman samlar några av sina tidigare medarbetare till en nostalgisk återblick. Sista schampooflaskan fylldes på A18-linjen och en epok har nått sitt slut. Lars Tjäder svarar personalen på förrådet angående lutläckan. Per-Arne Nyman och Marianne Sundelius firar 15 år i tjänst (12/6) och Susanne Gustavsson uppnår tio år 19/6.

I nummer 5 läser vi om att förslagskommittén delar ut pengar till bland annat Keith Buchholz. Personal går utbildning och lär sig ställa in maskiner. Ett reportage om de båda ”40-åringarna” Leif Wahlstedt och Jack Wahlberg finns att läsa, vi är uppväxta på Sunlight säger de båda. Bengt Söderman har varit på företaget i 20 år 2/9.

I nummer 6 domineras Detergenten av Rolf Lindmans pension och en presentation av den nya VD:n, John Rothenberg. Margareta Westerlund har 20 år i tjänst 14/10.

I nummer 7 berättas att Lennart Roth flyttar till London och blir technical officer overseas. Det nya tvättmedlet, flytande Via, presenteras.

I nummer 8 välkomnas Seppo Helander tillbaka från Åbo när han tar över som teknisk direktör för Nyköpingsfabriken. Vi får också följa med till Åbo-fabriken och se hur de arbetar och vad som är på gång för framtiden. P-o Lindh har jobbat i 15 år 13/1 1989.

Bilderna kommer från Ingrid Nymans album och är tagna vid julkaffet på tvålavdelningen 1982. Trevlig helg.

Lennart Östlund

Från Ingrid Nymans album är följande bilder tagna. De är från personalfesten på Folkborgen i Norrköping 1970 och huvudnumret stod Family Four för. På bilderna ses bland annat Lennart Björklund, Erland "Vicke" Fernlund och Rolf Lindman.

Övriga artister som underhållit oss på Borgen är följande:
Lars Lennart Lennartsson (1958), Rutger Nygren (1959), Bertil Perrolf (1960), Lasse Dahlquist (1961), Margareta Kjellberg (1962), Tävlingsdansare (1963), Elon Dahl (1964), Sonja Stjernquist (1965), Hootenanny Singers (1966), Veteranerna (1967), William Clauson (1968), Per Grundén (1969), Thore Skogman (1971), Charlie Norman (1972), Berith Bohm (1973), Ulrik Neumann (1974), Bert-Åke Varg (1975), Bosse Parnevik (1976) och Cumulus (1977).

Lennart Östlund

Det är dags att fylla på med några nummer av Detergenten från 1987. Några har redan legat ute till beskådan och du kan läsa dem i sin helhet på ARKIV-sidan.

I nummer 1 1987 läser vi om att personalbutiken rivs och den verksamheten flyttas in i ett område på gamla tvålavdelningen. Ove Jansson, huvudskyddsombud, slår ett slag för att ytterligare öka benägenheten att inrapportera alla incidenter så att vi kan förhindra olyckor framgent. Det rapporteras också från julavslutningar, luciafirande, julkaffe, julbord och avtackningen av blivande pensionären Nils Pettersson. Dataavdelningen fick sina nya lokaler färdiga strax före jul och det firades med gemensamt kaffe där bland annat Per-Arne Nyman och Bo-Arne Fager syns på bild.

I nummer 3 rapporteras från årets informationsdag där huvudnumret är företagets namnändring till Lever. Personalfesten detta år hölls på Träffen i Nyköping. På insändarsidan ”Ventilen” undrade Sigge Maurer varför reservdelar till maskinerna tar så lång tid att få levererade och varför råvaror ideligen tar slut. Per-Gunnar Nyström svarar på sidan fem. Rolf Pettersson fyller femtio år och firar 35 år i koncernen. Det finns också ett längre reportage som redogör för den nya flytande avdelningen som som ska byggas på motsatt sida järnvägsspåret. Anläggningen beräknas bli klar för provkörning i slutet av året. Rauhala Raija välkomnas till pulvertillverkningen 30/3.

I nummer 4 finns ett längre inslag om fabrikens Öppet-hus i samband med firandet av Nyköpings 800 år. Vi räknade in cirka 3000 besökare som bjöds på kaffe med dopp och glass samt fick se valda delar av produktionen. På sidan tre kan ni läsa en notis om kvinnor på pulvertillverkningen. Två kvinnor utklädda till påskkärringar dök upp i utlastningen på lagret, Kristina Jansson och Gerd Nilsson. Henry Hultgren firar 25 år i tjänst 25/8. Verkskyddsgruppen tränade, i samarbete med civilförsvaret, på första hjälpen och brandbekämpning.

I nummer 5 rapporteras om den sista körningen med pappershandtag på VIA-paketen, i fortsättningen ska det vara plasthandtag. Roy Krantz övervakar den processen med praktikanten Stefan Lundqvist. Nybyggnationen av gamla flytande fortskrider och nu räknar man med att produktionen ska komma igång på riktigt i april 1988. Tio år i tjänst firar Janne Karlsson (9/9) och Hans Östlund (7/10). Björn Wallin började som instrumentingenjör 17/8.

I nummer 6 ska vi ”Riva barriärerna”. Företag och fackklubbar samlades för att diskutera företagsandan. Rekord i VIA-paket blev det under nattskiftet 2 september, 38 135 paket, detta firades med tårta. Minigolf och idrottsutbyte med Kraftemballage fanns också med. Kenneth Burman firar 15 år i tjänst, 24/10.

I nummer 7 berättas om när vi besöktes av landshövding Bengt Gustavsson samt några av sörmlands riksdagsledamöter och andra makthavare. Britt-Britt-mari Larsson är nöjd med att danska Snevit numer packas i vanliga kapslar. Hans Forsberg, studierektor på Gripenskolan, gjorde en veckas praktik på fabriken. Vårt fotbollslag blev cupmästare efter vinster mot Riksbyggen, Kommunal och Farmek. Bengt Söderman har varit i Venezuela och hjälpt Valenciafabriken att installera den tvålutrustning de övertog från Nyköping.

I nummer 9 läser vi om de som anammade inbjudan att komma till World Class Gym och prova styrketräning med kunnig personal. Friskvårdens eldsjäl, Salme Gaal, talar om fördelen med att röra på sig och kommer med synpunkter på hur det kan göras. Kurt Holmgren firar 20 år i tjänst, 5/2.

Jag slänger ut frågan igen. Har du någon av de saknade numren av Detergenten får du gärna höra av dig till mig, 072-5712202 eller info@lennartostlund.se.

Några bilder från förberedelserna inför 75-årsshowen i Stockholms stadshus.

Lennart Östlund

Jag måste ju se till att du får något att läsa nu när påsken är här på riktigt. När du får en stund över kan du kasta dig över följande läsgodis:

En extratidning som rapporterar från Sunlights informationsdag får inleda denna fortsättning på året 1986. Informationsdagen samlade ca 340 anställda och hölls på Träffen 21 mars.

I nummer 8 kan vi läsa om att det första danska pulvret tillverkades i Nyköpingsfabriken. Det rapporterades från säsongsinledningen i fotbollsserien där Lag 2 vann med 4-3 mot Delta och Lennart Östlund gjorde två mål. Ett stort gäng anställda sprang tjejmilen i Stockholm och förberedelserna inför utbytet i orientering mot Åby tvål är i full gång. På pulverpackningen har det gjorts stora investeringar i ACMA-linjen. Roy Krantz uppnår 15 år i tjänst (3/9) och Lena Östlund firar 10 år (24/9).

I nummer 9 skrevs om familjedagen som samlade drygt 500 anställda med familjer. Det bjöds på allehanda aktiviteter och hoppborgen var mäkta populär bland de yngre. Utbytet med Åbo tvål resulterade i en andraplats för Roy Krantz och Ingegerd Vesterlund tog hem förstapriset.

I nummer 10 får vi veta hur förrådets arbete har förändrats genom åren och många av medarbetarna finns med på bilderna. Utomhussäsongen för fotbollslaget (Lag 1) är avslutad och vid summeringen av mesta målskyttarna visar det sig att Hans Östlund gjort flest mål. Eva Larsson har 1/11 15 år i tjänst.

I nummer 11 rapporteras att spraytornet är igång efter branden 25 november. Branden började i samband med ett svetsarbete och gjorde att tornet fick stå still i åtta dagar. Magnus Fantomen Hasselberg och Stig Myrbakk börjar sin anställning i Nyköping. Veteranen Nils-Erik Jonsson avtackas efter 42 år på företaget och firas av bland annat Marianne Gustavsson, Gerd Nilsson och Ewa Hedberg.

Nedan visas några bilder från 1984 års personalfest i Oxelösund.

Lennart Östlund

Nu kommer några nummer från första halvåret 1986. Tyvärr finns inte nummer 5 och 6 med i samlingen. Kanske det finns någon därute som har den, hör av dig till mig i så fall.

I nummer 1 rapporterades från Leverindus nyårskonferens där försäljningssiffrorna fortsätter i positiv riktning. Det delades ut en bonus till alla Sunlightanställda som dagarna före jul fick ett välkommet tillskott i plånboken. Naturligtvis skrevs det några rader om fotbollslagets framgångar i korpserien. Vi fick en inblick i vad som hände med de miljöpengar vi fick ta del av under 1985. Några avdelningar hade köpt in bord och stolar, någon satsade på gardiner och nya möbler och anläggningsavdelningen hade använt pengar till en bastu. Lite sent redovisades förslagsbelöningar som bestod i att Stig Mård och Sigge Maurer från flytande blandningen fick 1400 respektive 700 för sina förslag. Göran Kennmark firar sina 20 år i tjänst 1 februari.

I nummer 2 meddelas att vi kommer att ta över en del av produktionen från Danmark vilket kommer att öka trycket på Nyköpingsfabriken. Den traditionella julfesten för anställdas barn avhölls i vanlig ordning. Lars-Olof Ericson delade ut den första 75-årskartongen till Ingrid Larsson som, visade det sig, jobbade på fabriken 1945-48.

I nummer 3 aviseras att Daga Nilsson-Lundkvist går i pension. En som firade 15 år i tjänst, Monica Lundberg (14/4) och några som uppnår tio år är Elisebeht Markström (9/4), Annika Graffton (23/4) och undertecknad (23/4).

I nummer 4 får vi se de nya kläderna som kommer att gälla för fabriken i fortsättningen. Vi hade besök av lokala politiker där Rolf Lindman, Lennart Roth och Lars-Olof Ericsson guidade och informerade. Stanislaw Lisek ordnade så att alla på pulverpackningen fick en bukett blommor med sig hem till påsk, STRÅLANDE!

Nummer 7 rapporterade från den sista körningen på tvålens Linje 1 och nedläggelse av en krans på densamma. Snart är tvålens saga all.

Nedan visas några bilder från generalrepetitionerna på Nyköpings teater inför den stora showen i Stadshuset 23 maj.

Lennart Östlund

Denna gång kan ni läsa de återstående numren av Detergenten 1985 som i sammanfattning innehåller följande:

I nummer 7 avhandlas det nya premielönesystemet där Erik Karlsson ändå är någorlunda nöjd med förhandlingarna. Som det skrevs om i nummer fem är tvålen på väg att läggas ner men det formella beslutet är inte taget ännu. Seppo Helander avtackas och går vidare mot nya utmaningar. Tina Linderholm och Rune Allansson premierades för sina förslag och Roy Krantz får en extra peng för ett tidigare förslag. På en helsida avhandlas gympa-avslutningen i Strandstuguviken där Tina Linderholm och Salme Gaal stod för värdskapet.

I nummer 8 rapporteras från ”Företagskontakt85”. En satsning på en företagsmässa som ska hjälpa företagen i regionen att knyta närmare kontakter med varandra samt myndigheter och kommuner. En hel del idrott får i vanlig ordning sitt utrymme i detta nummer. Lena Stridh omnämns för sina tio år på företaget (1/10). Dåvarande kabinettsekreterare Pierre Schori gästade Nyköping och fabriken fjärde september.

I nummer 9 är beslutet om nedläggning av tvålen taget. Leverindus höstkonferens hölls i Nyköping under två och en halv dagar i september. Rolf Lindman formulerar sig kring ”nya Sunlight”. Fotbollskillarna skördade framgångar, till exempel i utbytet mot Kraftemballage och i korpserien mot Ljus & Kraft. I laget ingick, bland annat, Christer Pettersson, Hans Östlund, Jan Pantern Karlsson, Kjell Kantare, Jan-Erik Nyström, Ove Jansson och Kjell Adolfsson. Den nya dunkfyllningslinjen börjar komma upp i full produktion men ännu återstår en del barnsjukdomar att åtgärda.

I nummer 10 rapporteras om invigningen av den nya datahallen där investeringar för cirka tio miljoner är gjorda för att möta framtidens behov. Kalle Fredin kokar den sista tvålbatchen och kommer sedan att gå vidare till nya uppgifter. På pulvertillverkningen sprayas det pulver med hjälp av en elugn som ersätter den gamla ångpannan. Nyköpingsfabriken är först inom hela Unilever med denna teknik.

I nummer 11 summeras 1985 som ett framgångsrikt år på många sätt och nu ser vi fram emot 1986. Det går bra för innebandylaget som dessutom ser ut att bli Sunlight IF:s största sektion. Det görs en storsatsning på arbetsledarna och de har utbildats i internatform om sammanlagt fyra tillfällen gånger två dagar. Deltog gjorde bland annat Bosse Karlsson, Benny Carlsson och Rolf Johansson. Femton år i tjänst får Britt-Marie Larsson (4/1-86) och tio år firar Kent Jonsson, Per-Erik Karlsson (9/1-86) samt Benny Carlsson(28/1-86).

Jag lägger också upp en bild från personalfesten 1983 som visar att det kunde vara riktigt roliga tillställningar.

Lennart Östlund

Nu hittade jag ett par bilder från 1983 år personalfest på Cupan i Oxelösund. På den översta ser vi Bernie Östlund göra Nils Pettersson uppmärksam på något intressant som händer. Den andra bilden visar den kamratskap som rådde mellan Janne "Pantern" Karlsson och Benny Carlsson. Det kommer inom kort fler Detergenten för publicering, håll koll på denna sida.

Lennart Östlund

Häromdagen fick jag besök av Jonny Gaal som hade plockat ihop material som efterlämnats av hans salig mor, Salme Gaal. Jag fick bland annat ta del av några Detergenten samt en del bilder som kommer att publiceras i detta forum.

Jag kan, tack vare detta, komplettera med en utgåva som inte tidigare publicerats. Det handlar om nummer tio 1978 där stora delar av tidningen tar upp den politiska strejkaktion som i oktober genomfördes av medlemmarna i Fabriks, Livsmedels- och SALF-klubbarna på Novia i Kristianstad och Sunlight i Nyköping. Strejken var unik för svenska förhållanden och bevakades nogsamt av svensk press. Bakgrunden och skeendet kan ni läsa allt om under Arkiv-menyn.

Vidare rapporteras att Sunlights manskör läggs i malpåse efter cirka 30 års tjänstgöring. I nämnda nummer får också tvålavdelningen en rejäl presentation.

Bilderna nedan kommer från Salme Gaals fotoalbum och är tagna vid 1984 års personalfest på Cupol i Oxelösund. Föreställningen betitlades "Handelsträdgården solsken" och ensemblen bestod av oerhört kompetenta karaktärsskådespelare där många kunde varit aktuella för en och annan nominering. Texterna skrevs av Mona Yrvehed och Kristina Lidberg Berg. Några av de övriga medverkande var Bo-Arne Fager, Kurt Holmgren, Ingegerd Vesterlund, Agneta Wahlstedt, Bernt och Lennart Östlund, Solweig Isaksson, Lena Stridh, Erland "Vicke" Fernlund, Tina Linderholm, Salme Gaal, Elsy Karlsson, Ann Lindeberg, Agneta Andersson, Daga Nilsson-Lundkvist, Benny Jägeberg, Göran Forsberg och Kjell Norin.

Lennart Östlund

Nu har jag lagt ut de fem första numren av Detergenten årgång 1985. Ni hittar dem som vanligt på Arkiv-sidan.

I nummer ett anmodas vi att ta hand om oss själva. Kostas Kotoglou och Salme Gaal talar om vikten av att vårda sin kropp. Förslagspengar delades ut till bland andra Roy Krantz, Keith Buchholz och Mats Hagman. Det fanns också ett reportage med lucia- och julfirande på de olika avdelningarna. På bilderna kan Pia Buchholz och Marianne Gustavsson ses. Roine Eriksson frågas ut om Nya Sunlight.

I nummer tre berättas att pulvertillverkningen håller på att bli datoriserad och snart är den gamla manövertavlan ett minne blott. Förslagspengar i mängd delas ut till Tommy Holmér och Stefan Wikblad. Kerstin Söderberg får tio år i tjänst 14 april.

I nummer fyra finns ett sammandrag från 1985 års informationsdag där 1984 betraktades som ett fint år. Rekordmånga jubilarer prisades vid årets personalfest i Oxelösund och de fick, förutom god mat, även en hisnande dansuppvisning av Rolf Johanssons dotter Therese. Inomhusfotbollslaget tog hem korpcupen och på lagbilden ses bröderna Hans och Bernie Östlund, Christer Pettersson, Jonny Gaal, Kjell Adolfsson, Ove Jansson, Robert Jansson och Janne Nyström. Tio år i tjänst firade bland annat, Marianne Gustavsson (16/5) och Sigge Maurer (11/6).

I nummer fem talas om den stora investeringen på avdelningen för flytande produkter, en ny dunkfyllningslinje byggs. Kostnaden är beräknad till cirka 3 miljoner och Henry Hultgren är projektledare. Den stora säljkampanjen ”Lejonet” har avslutats och den sammanfattas i detta nummer. Några tioåringar till nämns, Ingegerd Vesterlund (19/6) och Anne-Marie Mimmi Johansson (24/6).

I nummer 6 meddelas att en 60-årig epok går i graven. Den sista tvålen är producerad och ca 40 personer berörs av nedläggningen. Några av dessa får uttala sig om hur det känns. Flytande blandningen har varit på studiebesök i Oslo och besökt en fabrik som producerar och packar samma saker som vi. Med på resan var Lennart, Stig Mård, Pekka Karlsson, Kenta Johnsson, Sergio Hilj, Jocke Rose, Sigge Maurer och Benny Carlsson. Rökning är inte hälsosamt och nu måste vi göra något åt det basuneras också ut i nummer 6.

Lennart Östlund

Nu när de har stakat sig fram i drygt två timmar mellan Sälen och Mora kan det vara dags att lägga ut återstående nummer från 1984. De kan, som vanligt, ses i sin helhet under ARKIV-menyn på denna sida

I nummer 6 handlar det till viss del om våra en-dags-seminarier med konsulten Lennart Boksjö. Där talades det om vikten av att ha visioner och att vi som är anställda ska kallas intraprenörer som betyder att vi själva ska ta ansvar för vår arbetssituation. Några av de anställda tillfrågas om sin syn på seminarierna. Koncernmästerskapet vid Solbacka kursgård i Stjärnhov tog upp sin beskärda del av tidningen. Annan idrott som rapporterades var deltagandet i Stockholm maraton samt Ingegerd Vesterlunds seger i orientering vid utbytet med fabriken i Åbo.

I nummer sju rapporterades om de många kvalitetscirklar som var igång på Sunlight där Bengt Söderman var ansvarig för en av dem. Vidare delades det ut rosor inför fabrikssemestern, till glädje för många.

I nummer åtta omskrevs Lars-Gunnar Rehn och Tord Eberhardsson som grabbarna med ”Månadens grejor”. Det fortsatte skrivas om problemet med stölder och hur vi ska komma till rätta med det. En tennisskola hölls med deltagare från Sunlight/Leverindus och instruktör från Nyköpings allmänna tennissällskap. Deltog gjorde bland annat Ola Almqvist, Bosse Fager och Bernt Östlund.

I nummer nio gjordes uppföljning av första halvåret med ”Nya Sunlight”. Frågan ställdes till ett antal anställda och svaren redovisas i tidningen. Leverindus höll sin årliga säljkonferens i Esbo, en stad strax utanför Helsingfors. Jag tror mig veta att Rauhala Raija bor där sedan många år tillbaka.

I nummer tio talar VD Rolf Lindman om att konceptet ”Nya Sunlight” är en process som inte sätter sig över en natt. Det ska vara ett pågående arbete och kunna innebära många positiva effekter. Korpserien har avslutats för säsongen och vårt förstalag slutade trea i division ett. Bästa målskyttar var, som vanligt, Hans Östlund och Janne Pantern Karlsson. Salme Gaal mottog idrottsföreningens vandringspris för sitt outtröttliga arbete med motionsgymnastiken. Kristina Lidberg och Karin Andersson visar berömvärd uppmärksamhet när det gäller dammätningarnas effektivitet i fabriken.

I sista numret 1984 tillfrågades fackklubbarnas representanter samt VD om vad som varit bäst och sämst under 1984. Dessutom ett reportage om de många familjära relationerna som startats under åren. Bland annat nämns en brödratrio. En stor investering har gjorts på pulverpackningen där en packningslinje kompletterats med en wrap-around-maskin. Det meddelas också att Mona Yrvehed kommer att ha tio är i tjänst 20 januari 1985.

Bilderna nedan kommer ur Kerstin Söderberg album. Kan någon hjälpa till med identifieringen av personerna?

Lennart Östlund

Jag hittade två bilder från personalfesten 1983. På bilderna finns bland annat Bernt och Hans Östlund, Pekka Karlsson, Peter Fredin, P-o Lindh, Kenta Johnsson och Janne Pantern Karlsson.

Lennart Östlund

Nu är det dags för ytterligare några nummer av den digra skörd personaltidningar som finns att tillgå. Denna gång är det de fem första numren 1984 som går att ta del av på vår andra sida.
Jag skickar också med några bilder från uppladdningen inför Stockholm maraton 1984. På bilderna syns bland annat Agneta Wahlstedt och Bernie Östlund.
I nummer 1 1984 avhandlades de olika julfiranden som tilldrogo sig på fabrikens avdelningar. Bland annat blev kokeriets julgransdisplay med tillhörande klappar en publikmagnet.
I nummer 2 rapporteras från Leverindus traditionella nyårskonferens. Redaktören är också med när julen firas ut. Verkstaden gjorde en resa till Åbo och besökte fabriken där. Några kommentarer och jämförelser fälldes i reportaget. Extrabelöningarna för några av 1983 års penningbelönade förslag belönas med ännu en belöning. P-o Lindh hade 10 år i tjänst 13/2.
Nummer 3 bjuder på en historisk betraktelse av Surf, tvättmedlet som lanserades 1952.
I nummer 4 rapporteras om det helt nya konceptet, Nya Sunlight, som lanseras 9 mars. Där avslöjas också att 75-årsjubileet kommer att firas i Stockholms stadshus 1986. På personalfesten i Oxelösund spelade ett 20-tal anställda upp en minirevy skriven av Mona Yrvehed och Kristina Lidberg Berg.
I nummer 5 finns ett reportage som berättar att Wolfgang Kaiser avslutar sin tjänstgöring i Nyköping och flyttar tillbaka till Tyskland. Sunlight var representerade på Kvinnor-kan-mässan i Göteborg i maj detta år. Pia Lundqvist har den 10 juni jobbat tio år på Leverindus.

Lennart Östlund

Jag hoppas att ni fortfarande tycker det är intressant och kanske lite roligt att läsa i Sunlights gamla personaltidning, Detergenten. Oavsett vad kommer här ytterligare några nummer från 1983 som bland annat innehåller följande:

I nummer åtta står att läsa om en nöjd Rolf Lindman som summerar första halvårets resultat. Pia Lundqvist belönas för ett förslag som handlar om hyllmärkning. Arbetsplatsbiblioteket startar sin verksamhet med 300 böcker för utlåning. Lennart Roth är på väg till Canada efter tre år i Nyköping. Bengt Söderman firade 15 år i tjänst (2/9) och Janne Nyström hade fått ihop tio år (27/8).

I nummer nio presenteras Klara/Tvättas försäljningsavdelning. Vi får också läsa om Siv Jakobsson och Lena Stridh som under en tid haft helt andra jobb än vanligt. Båda jobbade tidigare som laboranter men som ett led i omorganisationen tog de chansen att pröva något nytt. Leif Lindroos funderar över några frågeställningar som han fått med sig efter den årliga informationsdagen. Fenomenet ”kastkäpp” förklaras med hjälp av bland andra Annika Graffton och Karin Nordin. Arne Fredriksson tycker det är behändigt att ha tillgång till ett arbetsplatsbibliotek. Margareta Westerlund har jobbat 15 år på Leverindus (14/10).

I nummer tio spekuleras i att företaget måste krympa från nuvarande 480 till cirka 400 1985-86. Konstverket ”Tvål och vatten” som är placerat i entrén invigdes i en ceremoni 22 oktober.

I nummer elva talas om att Sunlight spränger försäljningsbudgeten. Dessutom får vi se en mycket bra bild på fotbollslaget som vann sin serie och flyttas upp ett pinnhål till nästa säsong.

I nummer tolv rapporteras pristagarna i tävlingen att gissa när VIA TAED passerade 10 tusen tillverkade ton. Bland pristagarna fanns Lars-Olof Ericson som vann en årsförbrukning av nämnda tvättmedel.

I nummer tretton finns ett reportage som handlar om när TV-aktuellt var på fabriken för att göra ett inslag om fabriksklubbens hjälpverksamhet för en polsk familj. Ingrid Nyman är en av huvudpersonerna i inslaget. Roland Lundqvist är tillbaka från Sydafrika. Det skrivs också om en tjej som jobbat på Sunlight sedan maj 1980. Hon, Marie Åberg, trivs och gör det framför allt på pulverpackningen. Även Keith Buchholz intervjuas om sin inställning till fabriksjobbet. Sunlights direktion presenteras, sex herrar består den av. Du hittar, som vanligt, dessa tidningar under Arkivmenyn på denna sida.

Lennart Östlund

Jag glömde lägga med en bild vid förra inlägget. Den kommer här och är en gruppbild från konferensen 1953. Rolf syns längst bak i mitten.

Lennart Östlund

Nu ska ni få en hoper bilder att titta på. Det är inte de mest nytagna bilderna som visats i detta forum. De är nämligen tagna vid den Interskandinaviska konferens som hölls i Sverige i april 1953 och som ni alla säkert hört talas om. Bilderna har förmedlats till mig via Rolf Lindmans dotter, Camilla Lindvall. Jag kan känna igen vår VD Rolf på några av bilderna men övriga ansikten är för mig obekanta. Kanske du kan identifiera någon?

Lennart Östlund

Ytterligare sju nummer av Detergenten finns nu att läsa på sunlight92.se.

I nummer 1 1983 skrivs att en ny flaskresare installerats på flytande avdelningen och Anneli Sinko uttrycker farhågor om personalminskning. Bengt Söderman har varit på utbildning. Keith Buchholz fick 500 kronor för sitt förslag. Seppo Helander börjar som produktionschef för tvål- och flytande produkter. Jullunchen avåts under sedvanligt trevliga former. På bilderna ses bland annat Norma Ingårda, Kurt Holmgren och Monica Lundberg.

I nummer två handlar det ganska mycket om Leverindus försäljning, nylanseringar och resultat som tas upp på nyårskonferensen. Sunlightsäljarna laddade upp på Teneriffa och julen dansades ut i Sunlights matsal.

Nummer tre meddelar att Sunlight inte är något krisföretag. Även om det går bra bör vi ”mota Olle i grind” och strama åt medan tid är. Vi får höra några anställdas röster om detta faktum, bland annat Lena Stridh och Eva Larsson. Sunlight hjälper också till med att ta emot praktikanter från framför allt gymnasiet. Datorerna börjar göra sitt intåg på arbetsplatsen och det är en utveckling som inte går att hejda.

I nummer fyra får vi veta att den nya CMC-maskinen på pulverpackningen är på plats och att den har kostat lika mycket som 30 normalutrustade Volvobilar? Det fanns också en notis om hockey-bockeylaget som förde oss till korpens högsta serie.

I nummer fem talas det mer om Sunlights nya organisation och förtidspensionering som ett medel att minska arbetsstyrkan.

I nummer 6 handlar det om Sunlights nya organisation och inställningen till förtidspension. Stig Solfors rapporterar från sin tid i England. Naturligtvis står det några rader om det kommande långloppet i Stockholm där några av medarbetarna ställer upp.

Nummer 7 meddelar att vi fått en ny produktionschef för pulver vid namn Gunnar Nyström. Det handlar en del om förtidspensionering och Stig Solfors fortsätter berätta om sin tid i England. Dessutom ett större reportage från årets personalfest. En notis och några bilder från det genomförda långloppet i Stockholm i början av juni. Per-Arne Nyman, Marianne Carlsson och Marianne Sundelius har jobbat på Sunlight i tio år.

Lennart Östlund

Helgen närmar sig med stormsteg och det är dags att lägga upp lite nya klipp, denna gång från Unisont. Fem stycken utdrag ur koncerntidningen som avhandlar olika ämnen. Om det låter intressant går det bra att titta under Arkiv-menyn, trevlig helg.

Lennart Östlund

Idag är det dags att lägga ut några nya nummer av Detergenten. Det är de sex avslutande utgåvorna från 1982. De finns att beskåda under Arkiv-menyn. Jag lägger också upp en bild som togs på en resa med buss i samband med personalfesten på Cupol. Jag vet inte exakt vilket år det är (tidigt 80-tal?), men det kanske någon kan hjälpa mig med.
1 nummer 8 1982 finns en artikel som beskriver pensionssystemet som finns på Sunlight. En artikel om detta finns också i nummer 9. Från och med augusti detta år kommer det på alla tvättmedelspaket stå att de ”Tillverkas av AB Sunlight, Nyköping”. Karl-Erik Berntsson, driftchef på pulvertillverkningen, rapporterar att slurryberedningen blir helautomatiserad och börjar med att köra Rang under vecka 34.
I nummer 9 berättas att Via TAED säljer bra och får positiv pressrespons. Leverindus är på utbildningskonferens i Stenungsund. Idrottsutbytet med Kraftemballage i Norrköping påbörjas och det tävlas i bowling, luftgevärsskytte och fotboll. Norrköping får första inteckningen i vandringspriset. Fem Sunlightare ställer upp i den artonde upplagan av Lidingöloppet. Deltagarna var Pekka Karlsson, Roy Krantz, Bengt Källman, Sigge Maurer och Ingegerd Vesterlund. Kenneth Burman firar 10 år i tjänst 24 oktober.
I nummer 10 rapporteras om de som mottagit pengar för inlämnade förslag. Fabriksklubben och SIF-klubben samlar in pengar för stöd till Polen. Här efterlyses också foton till en exposé som ska visas i matsalen. Samma gör jag nu! Har du foton från din tid på Sunlight får du mer än gärna ladda upp dem på denna sida.
I nummer 11 rapporteras om att pulverpackningen fick köra några extraskift efter semestern. Orsaken var att Via TAED sålde så bra. Med anledning av idrottsföreningens 40-årsjubileum mötte ”veteranerna”, spelare från korplagen från 60-70-talen, den något yngre skaran i 1982 års korplag. I ungdomarnas lag återfinns bland annat Hans Östlund, Kjell Kantare, Janne Pantern Karlsson och Kjell Adolfsson. I veteranlaget spelade bland annat, Lars-Göran ”Texas” Karlsson, Kjell Norin och Göran Kennmark. Matchen slutade 5-5.
I nummer 12 finns en intervju med Ingmar Lindström, som agerar verkstadschef medan Stig Solfors befinner sig i England. Idrottsföreningen firar 40 under året och det uppmärksammas lite extra då det samlas till stor fest i Drottningkällaren.
Sista numret 1982 (13) har en bild med en amerikansk bil på framsidan och på sidan 6 och 7 får vi svaret på varför när några blivande pensionärer berättar. En dag i slutet av november körde pulverpackningen ut 250 ton färdig VIA. Vidare rapporteras det om den relativt nya märkningen EAN, som introducerades i Sverige 1979 av Kooperativa förbundet, KF. Lars-Olof Ericson kommer att ha uppnått 40 år i tjänst 25 januari 1983.

Stig Mårdh

Stockholm marathon 1983. Läs mer i Detergenten nummer 7 1983.

Lennart Östlund

Samtidigt som jag visar en bild på när Stig Mård (flytande tillverkningen) vänder sin bästa sida till passar jag också på att lägga upp ytterligare några nummer av Detergenten. Ni vet var ni kan titta på dem. Det är de första numren som kom 1982.
I nummer 1 1982 rapporteras från Leverindus nyårskonferens och efterföljande fest på Oxelö krog. Pulvertillverkningen ska gå över till en-torns-sprayning och Lennart Roth blir driftchef för flytande produkter. En artikel handlar om instrumentsektionen där bland annat Kenneth Burman gör sin stämma hörd. Marita Hasselberg jobbar nu heltid med den nystartade produktionsgruppsverksamheten.
Nummer två 1982 bekräftar att tvålen blir kvar i Nyköping och redaktören pratar med många glada och nöjda medarbetare. Hans Lindquist, IDT-lab, firar första mars 20 år i tjänst.
I nummer 3 slogs ett slag för förslagsverksamheten och bland andra Sigge Maurer belönades för två inlämnade förslag.
I nummer fyra finns en artikel om årets fest på Cupol i Oxelösund. Lennart Östlund och Kristina Jansson är klädda i westernstyle. Janne Karlsson firar tio år i tjänst 28 april.
I nummer fem rapporterades från det första jämställdhetsmötet i Unilevers historia. Åtminstone i Sverige och åtminstone på Stockholmskontoret. Några av våra fackliga företrädare funderar kring utvecklingen på jämställdhetsområdet, bland annat Norma Ingårda och Elisebeht Markström.
I nummer sex talas om hur viktigt det är med information och att alla berörda mår bättre av att veta vad som händer, även i dåliga tider.
I nummer sju rapporteras om att det är mycket som händer i fabriken under semestern. SUCK-dragningens högsta vinst gick till Nyköping och Kalle Fredin. I september får framför allt kvinnor chansen att pröva på de så kallade ”manliga” jobben. 15 augusti detta år har Henry Hultgren varit anställd i tjugo år.

Lennart Östlund

Samtidigt som vi välkomnar vår 85:e medlem, Eva Lindberg, passar jag på att lägga ut några bilder från Rolf Lindmans avtackningsfest 19 augusti 1988. Gästabudet med mingel och mat på borggården blev, enligt reportaget i Detergenten nummer 6 det året, väldigt lyckat. Det fick namnet "Rolfs gästabud" och innehöll underhållning med musik, riddardubbning och en god måltid. Bilderna har jag fått av Rolfs dotter, Camilla Lindvall. Många av dem finns också med i nämnda Detergenten, som finns under Arkiv-menyn.

Stig Mårdh

Nyårsafton 1978. Ingegerd och Lena.

Lennart Östlund

Året 2022 börjar närma sig sitt slut och detta blir inlägget som sammanfattar det som hittills hänt i vår Facebook-grupp. Gruppen skapades 21 maj 2022 av Elisebeht Markström. Sedan dess har 82 medlemmar, genom förfrågningar, valt att ansluta sig och därmed ta del av det material som publiceras här. Många foton och utdrag ur tidningar har hamnat på denna sida och vi hoppas att många fler vill bidra under nästa år. Behöver du hjälp att scanna eller har frågor kring publicering, tveka inte att kontakta mig (lennart@lennartostlund.se). Denna webbsite har varit i drift sedan juni 2020 då Kenneth Burman lånade ut några videofilmer som blev digitaliserade. Dessutom finns där annat material i form av en hoper gamla Detergenten och utdrag ur koncerntidningen Unisont. Där finns även andra, för somliga, intressanta publikationer.
Jag rundar av detta år genom att lägga upp sju nummer av 1981 års Detergenten. Finns, som vanligt, under ARKIV-menyn på denna sida.
I nummer 9 1981: Bertil Malm är bekymrad över personalöverskottet. Personalbutiken fyller 10 år. En uppmaning om att spara el, genom att släcka belysningen när du lämnar rummet. Assafsson, Linderholm och Thunqvist kör rekord, 1000 säckar på ett skift. Roy Krantz firade 10 år på företaget 3 september.
I nummer 10 1981: Tryckeriet kör sin sista kapsel 18 augusti 1981. Ny utredning om tvålens framtid påbörjas. Ivar Sandberg tar hem ett SM-guld i segling, Rival 22 heter klassen.
I nummer 11 1981: Säljkonferensen, med fokus på Nya Surf, förlagd till Nyköping.
I nummer 12 1981: Här rapporteras om slutet på Maria Josefssons konstresa, som började med att hon vann högsta vinsten i konstlotteriet i april (omnämnt i nummer 6-1981). Hon tyckte inte om tavlan av Max Ernst, den med en oval ring, tre streck och en punkt. Det rapporterades i nummer elva att hon försökte byta den men galleriet var inte öppet. I detta nummer (12) fick så historien ett lyckligt slut. Mer om konststriden finns att läsa, bland Unisont-utdragen, under ARKIV-menyn. Vi noterar också att Eva Larsson firar 10 år i tjänst 1 november.
I nummer 13 1981: Tvålutredningen arbetar intensivt och har tre arbetshypoteser. Stora energibesparingar gjorda på fabriken och verkstaden vinner Sunlights interna orienteringstävling.
I nummer 14 1981: Uppsägning av 12 kollektivanställda blir en realitet. Hälften slutar före jul och de övriga i april 1982.
Nummer 15 1981: Roland Lundqvist intervjuas om sitt arbete i Sydafrikanska Boksburg. Dessutom en artikel om när dignitärer från Holländska ambassaden besöker fabriken.

Lennart Östlund

Nu är vi då här, dan före dan före dopparedan. Då är det dags att lägga ut ytterligare några nummer av Detergenten, denna gång från 1981. Du hittar dem som som vanligt under ARKIV-menyn. Denna gång kan du bland annat läsa om detta: I nummer 2 1981 rapporteras från det lyckade rökslutarprojektet där bland annat Kurt Holmgren deltog. I nummer 6 1981 gjordes ett reportage från årsfesten på Cupol i Oxelösund. Där omnämns Hans Östlund eftersom han och yngre brodern Bernt kom till festen i frack och gympadojor. Kjell Adolfsson hade varit anställd i tio år den 14:e juni. I nummer 8 1981 intervjuas Ove Jansson, fabriksklubbens vice ordförande, om hur vi ska uppnå bättre effektivitet. Här finns också en rapport från en studiecirkel, ledd av Elisebeht Markström, där man diskuterat kvinnomisshandel. En av deltagarna, Ingegerd Vesterlund, blev chockad av att det var så utbrett. Historien går igen. Jag passar också på att önska gruppens medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År.

Lennart Östlund

Då var det dags för lite läsning igen. Denna gång har jag plockat några artiklar ur koncerntidningen Unisont. 1984 får vi gå på charmkurs när Sunlight ska bli "nytt". 1985 är det beslutat att tvålen i Nyköping ska läggas ner. Några tvålarbetare får komma till tals, bland annat Kjell Kantare (då Johansson) och Bernt Östlund. 1990 får vi lära känna Elisebeht Markström i ett reportage. I maj 1986 publicerades ett sammandrag från 75-årsfesten på Stadshuset i Stockholm. I oktober 1986 rapporteras bland annat från pulverpackningen hårda arbete att få de nya maskinerna att producera den mängd som planerades. Bland annat får Janne Pantern Karlsson komma till tals. Allt detta hittar du under ARKIV-menyn.

Lennart Östlund

En bild på jubilarerna vid 1982 års utdelning av klockor, silvernålar och gratifikationer. Nu ligger dessutom ytterligare några utgåvor av Detergenten uppladdade på denna webbsida (ARKIVET). Jag har kompletterat årgång 1976, 1977 och 1978. Du kan bland annat läsa om följande:
Nummer 9 1976: Bildreportage från Borgen i Norrköping. Bland många andra ansikten syns bland annat Roy Krantz i vimlet.
Nummer 8 1977: Fabrikens LO-kollektiv strejkar, på bilden på sidan 9 figurerar bland annat Sigge Maurer, Jocke Rose och Lennart Björklund.
Nummer 10 1977: Årets Sunlightmästerskap i bordtennis avgjort. Duktiga spelare var bland annat Kenneth Burman , Elsie Pettersson och Norma Ingårda. Hans Östlund börjar sin anställning 7 oktober.
Nummer 12 1977 SIF-klubbarna i Nyköping och Stockholm har haft årsmöten. Bildreportage från festen på Folkborgen i Norrköping.
Nummer 1978: Öppet hus när Gösta Kavén går i pension. Bilder från Leverindus årsfest.
Nummer 5 1978: Det pratas om lönsamhet och att det kan komma att bli färre på Sunlight inom fem år.
Nummer 6 1978: Lansering av ”nya” Via.
Nummer 8 1978: Ett stort reportage om pulverpackningen där bland annat Elisebeht Markström, Roy Krantz och Marianne Sundelius medverkar.

Lennart Östlund

Ur Jörgen Lundkvists samling kommer en bild och två klipp från Sunlight IF:s 40-årsjubileum på Nyköpingshus. Året var 1982.

Lennart Östlund

Nu är det dags för några bilder igen. Denna gång är det Jörgen Lundkvist som bidragit med några flygbilder över Sunlightområdet under olika epoker. Från 1924 fram till 1970-talet. Jag kan också tipsa om att det finns ett antal utdrag ur koncerntidningen Unisont på ARKIV-sidan.

Lennart Östlund

Jörgen Lundkvist har bistått med dessa bilder. Någon form av samling i Sunlightpaviljongen är det, men jag saknar information om tidpunkt och deltagare. Jag har laddat upp ytterligare några utgåvor av Detergenten (ARKIV-menyn), nämligen följande: Nr 1 1974, Nr 2 1974 som talar om att P-o Lindh startade sin karriär på Sunlight 13 februari. Dessutom finns nummer 7 och 8 från 1974. I nr 6 1975 finns det en artikel om Sunlights stuga i Strandstuguviken. Där figurerar bland annat vaktmästaren Bertil Andersson, som vanligtvis jobbade på verkstaden. Dessutom finns Gunnar och Signe Lundkvist med på en bild. Jag är nästan säker på att det är Jörgen Lundkvists föräldrar. I nummer 7 1975 läser du om när Sten Åke Olsson semestervikarierar som godsmottagare. Sigge Maurer anställs 11/6 och Ingegerd Vesterlund 19/6. Nummer 11 1975 upptas till stor del av festen på Folkborgen i Norrköping. Det finns också ett reportage om "En dag på jobbet" med Erik Gustavsson på tryckeriet.

Lennart Östlund

Bilderna kommer denna gång från Jörgen Lundkvists album. Det skulle kunna vara en försäljningsresa med efterföljande avkoppling. På första bilden syns Jörgen själv med VIA-reklam i handen.

Lennart Östlund

Ett annat tillfälle när människor mötas.

Lennart Östlund

Ännu ett antal bilder ur Kerstin Söderbergs album. Denna gång verkar det, för ovanlighetens skull, vara en festlighet (eller möjligen en fest före festen) som avbildas. Händelsen ägde rum under hösten 1968 och någon kanske kan hjälpa till att identifiera personerna.

Lennart Östlund

Jag hittade de här tre bilderna på en kontaktkopia jag gjorde av några negativ, troligen första halvan av 1980-talet. Det är Stig Mård och Harald Valde som figurerar och platsen är gamla flytande blandningen och dunkfyllningen.

Lennart Östlund

Ytterligare några förevigade ögonblick från tvålavdelningens fest i Strandstuguviken. På bilderna ses bland annat Bernt Östlund, Knut Lindgren, Uffe Häger, Ove Jansson, Alberto, Karl Fredin, Gert Larsson och Nils Pettersson. Bilderna kommer från Ingrid Nymans album.

Lennart Östlund

Några bilder från en fest som hölls i Sunlights stuga vid Strandstuguviken. Det är sista samlingen för tvålens personal innan avdelningen läggs ner. Bilderna kommer återigen från Ingrid Nymans album. Det ska ha varit en lyckad samling med cirka 40 deltagare som aldrig ville åka hem. På bilderna syns bland annat Kalle Fredin, Ulf Häger, Keith Buchholz och Bengt Johansson från Mellanstockbäcken.

Lennart Östlund

Från en Sunlightfest 1968, var det på "Borgen" då? På den övre bilden ses William Claussen (i mitten) och Daga Nilsson-Lundkvist (till höger). Men vem är mannen till vänster, Annika Graffton? Bilderna kommer från Ingrid Nymans album. Nu finns också nio nummer av Detergenten från 1973 upplagda under fliken Arkivet. I nummer två finns ett reportage där Hans Lindquist visade representanter från Samsäljbolagen runt på fabriken. I samma nummer finns en rapport från nytillträdde biskopen i Strängnäs stift, Åke Kastlunds besök på Sunlightfabriken. Kenneth Burman blev Sunlightmästare i bordtennis. I nummer fyra kan vi läsa om landskampen i orientering mellan Åbo och Nyköping. Nyköping vann totalen och Roy Krantz slutade trea på korta banan. I nummer nio står att läsa om den pågående energikrisen. Mycket nöje.

Elisebeht Markström

Ola Almqvist och Kalle "Myrra".

Lennart Östlund

Fick några bilder av Pia Lundqvist. Suma har personalfest, troligen 1976-77, som hölls på gamla O´Learys markplan. Kanske någon känner igen personer på bilderna. Pia finns med på första bilden.

Historik: 1939 bildades AB Suma, först som ett dotterföretag till Sunlight. Företagets uppgift var att förse kommersiella tvätterier med lämpliga tvättmedel i större förpackningar än vad Sunlight kunde erbjuda. Senare utvidgades kundkretsen med restauranger/storkök, kommunala och statliga institutioner samt livsmedelsindustrier. AB Sumas produkter hade ofta prefixet Suma som i Sumetta (tvättmedel), Sumazon (maskindiskmedel), Suma (storköksprodukter).

Historik: 1939 bildades AB Suma, först som ett dotterföretag till Sunlight. Företagets uppgift var att förse kommersiella tvätterier med lämpliga tvättmedel i större förpackningar än vad Sunlight kunde erbjuda. Senare utvidgades kundkretsen med restauranger/storkök, kommunala och statliga institutioner samt livsmedelsindustrier. AB Sumas produkter hade ofta prefixet Suma som i Sumetta (tvättmedel), Sumazon (maskindiskmedel), Suma (storköksprodukter). Liknande företag fanns i många av de länder där Unilever var verksamt. Företagsnamnen var ofta unika för varje land, som Suma i Sverige, Gefion i Danmark och Lumivalko i Finland osv. Efterhand kom kundkretsen att bli gränsöverskridande vilket gjorde det svårt att behålla de gamla företagsnamnen. 1975 beslöt man därför att ha det gemensamma namnet Lever Industrial. I de nordiska länderna ansågs namnet otympligt och man fick lov att använda Leverindus i stället.

Lennart Östlund

Fler bilder ur Ingrid Nymans album. Här är det sonen, Per-Arne Nyman, som står i fokus. I övrigt noterar jag att Arne Fredriksson finns med på den första bilden. Jag har också scannat in och laddat upp de nummer från 1972 som jag fått ta del av. I nummer 1 frågar redaktören vad du förväntar dig att 1972 ska föra med sig för den grupp anställda du representerar? Frågan gick till Sven-Erik Andersson, SALF, Roine Eriksson, Fabriks och Tage Holmgren SIF. Dessutom kunde vi läsa att Hans Lindquist på utvecklingsavdelningen snart varit anställd i tio år. I nummer 2 är Benny Carlsson lyrisk över gymnasiereformens nya inslag, PRYO, som han gör på Sunlights verkstad fyra dagar i veckan.
- Det här med att varva studier och praktik måste vara en av de bästa reformerna inom skolan, säger Benny. I nummer 3 berättas om en spraykurs för intresserade där kemikalielära, instrumentlära och processlära ingick. I nummer 4-5 1972 avhandlas flextidens för och nackdelar. Dessutom meddelas att Henry Hultgren, lab, har varit anställd 10 år 15 augusti.
I nummer 7 skrivs och kommenteras jämlikhet och vad det skulle kunna vara. Britt-mari Larsson ger sitt svar på frågan. Dessutom vann både dam- och herrlaget finalerna i fotbollscupen och finns avbildade i detta nummer. I nummer 8 hälsades bland annat Kenneth Burman och Elisabeth Holm välkomna som nyanställda. I nummer 9 rapporterades från årets personalfest på Borgen i Norrköping där Charlie Norman & Co stod för underhållningen. Vidare stod att läsa att ett par glasögon med mycket starka linser upphittats på Borgen, återfås hos Kerstin Skate på personalavdelningen.

Tidningarna hittar du, som vanligt, under menyn Arkivet på denna sida.

Lennart Östlund

Rolf Lindman har varit VD för Sunlight AB i 20 år. Bilden tagen i New York och överlämnad på Rosie O´Grady´s, välkänt jazzställe i Orlando, Florida på årsdagen första februari 1985. Bilden har förmedlats av Rolfs dotter, Camilla Lindvall. Tack för det.

Lennart Östlund

Personalfest 1976. Märta Eriksson tar emot sitt 25-årsdiplom av VD Rolf Lindman. Fabriksklubbens ordförande, Roine Eriksson, håller tacktalet. Bilderna kommer från Ingrid Nymans album.

Lennart Östlund

Ytterligare några bilder från labb. Ser ut att kunna vara från en sammankomst inför julen. Jag känner faktiskt inte igen någon av personerna, jo möjligen en. Men det finns säkert någon av er som har koll på vilka det är. Roligt verkar de ha i alla fall.

Lennart Östlund

Denna gång är det någon festlighet på gång, möjligen kan den innefatta ett båtresa. Lena Stridh och Solweig Isaksson tycker jag mig känna igen. Rätta mig om jag har fel.

Lennart Östlund

Bilder från Nils Petterssons 60-årsfirande och Aina Kleringers pensionsavtackning. Båda händelserna tilldrogo sig våren 1986.

Lennart Östlund

Några bilder från Stockholmsfesten 1986. Bilderna kommer från Per-Arne Nyman. Vi ser flera kända ansikten, bland annat Gert Larsson och Lissie Ankarberg. Jag har också laddat upp den fullständiga årgången av 1971 års personaltidning, den som som fick namnet Detergenten. Finns att se på sunlight92.se. I nummer två kommenteras den SJ-strejk som har pågått i sex dagar. I nummer tre avhandlas den nya motionshallen som börjar bli färdig. I nummer sju kan du läsa en intervju med Karl Fredin, då processkötare i kokeriet. I nummer åtta intervjuas några nyanställda om hur de blivit mottagna på det nya jobbet. Nummer 10-11 rapporterar, bland annat, från personalfesten på Folkborgen i Norrköping där Tore Skogman stod för underhållningen. Även några av Sunlights pensionärer intervjuas om sin syn på livet efter avslutad gärning.

Lennart Östlund

Göran Kennmark, beviset på din vinst i tävlingen om nya personaltidningsnamnet. Per-Arne Nyman har bidragit med bilden.

Lennart Östlund

Bilden kommer från Jörgen Lundqvists bildsamling. Kan vara från någon av personalfesterna. Jag har också lagt upp de återstående numren (på sunlight92.se) av 1980 års Detergenten. I nummer 7 har Roine och Rolf en ordväxling om inställningen till den nyss avslutade lockouten. I nummer tio 1980 rapporteras om det lyckade "Öppna huset" i september som lockade ca 750 besökare.

Lennart Östlund

Sista julfikat på tvålen. Detta är julen 1985 och snart är tvålens saga all. På bilderna syns bland annat Gert Larsson som tomte, Olle, Ingrid Nyman, Maj-Lis, Per-Arne, Ruth, Herta och Ursula. Dessutom, och kanske minst, Gerts dotter Linda som Lucia. Bilder ur Ingrid Nymans album.

Lennart Östlund

Onsdagen 9 februari 1994 hade Södermanlands Nyheter en text om tvålavdelningen. Bakom signaturen Flanören dolde sig Per Klang, en uppskattad skribent och någon som verkligen kunde Nyköping, även om han själv kom från västkusten. Artikeln kommer från Ingrid Nymans samling. Sagan om tvålen kan du läsa om du klickar på Arkivmenyn.

Lennart Östlund

Nu tror jag att mysteriet med mannen som kom upp till labb med prover, tydligen ofta tillsammans med han som kallades "Sala", har blivit löst. "Sala" hittar jag ingen information om men mannen med mössan hette Uno Jansson och gick i pension 1978 och firades då lite speciellt av labbpersonalen. Allt detta kan du läsa om i Detergenten nummer 11 1978. Vilken skatt dessa gamla personaltidningar är för den, som är som jag, något lätt nördig.

Lennart Östlund

Här visar Ingrid Nyman upp tvålpackningens nya maskinella kartongresare som det stod att läsa om på sidan 4 i Detergenten nummer 5 1980.

Lennart Östlund

I oktober 1985 bjöd Sunlight blivande pensionärer till Motala stadshotell för information kring pensioneringen. På kvällen intogs en angenäm middag i hotellets restaurang och sällskapet bjöds också på underhållning. På bilderna ses Ingrid Nyman, Ellert Eriksson, Helge Andersson (alltid med två rävar bakom örat), Birger Samuelsson och möjligen Arnold Brunberg, jag är inte riktigt säker. Bilder ur Ingrid Nymans album.

Lennart Östlund

Tvålens lunchrum i julmånaden 1985. Det är inte långt kvar till nedläggning. Maj-Lis på den övre bilden. På nedre bilden sitter Eva-Mari, Ruth, Herta, Maj-Lis och Ursula. Bilderna kommer från Ingrid Nymans album som jag fått låna av sonen, Per-Arne Nyman.

Lennart Östlund

Bilden är tagen ur en folder som Unilever producerade 1970 där de visade koncernens fabriker i Sverige. Sunlight i Nyköping var var med och representerades med denna bild från tvålpackningen. På bilden syns Ingrid Nyman.

Lennart Östlund

Kommer ni ihåg denna skärbräda som var en gåva från företaget? Den levererades tillsammans med en fiskfilé av okänd sort. Året kommer jag icke heller ihåg. 1987 eller senare var det med största sannolikhet. Jörgen Lundqvist var vänlig nog att låta mig fotografera rariteten.

Lennart Östlund

Vi fortsätter publicera bilder från Kerstin Söderbergs laboratoriealbum. Denna gång är det en festlighet som dokumenteras. På bilderna ses bland annat Janne Gustavsson, Karin Blomgren, Lars-Göran Eriksson och Hans Lindquist.
Nu har jag också lagt upp ytterligare några nummer av Detergenten från 1979. I det sista julextranumret visar Henry Hultgren var skåpet ska stå när det gäller huruvida en VD kan sitta som ordförande i bolagsstyrelsen.

Lennart Östlund

Är det en egenhändigt tillverkad huvudbonad och på vilket huvud sitter den?

P-o Lindh

Kommer ni ihåg, men era är väl slut. Min religösa bakgrund gjorde att jag spara min flarra......😎

Elisebeht Markström

Kalle "Myrras" son Rikard Andersson om jag minns rätt.

Elisebeht Markström

"Gubben" Ingvar Lekander, Jan-Olov Norén (Norre) oh Bosse Andersson.

Elisebeht Markström

Ove Jansson och Karl-Axel ute i det gröna (Lindbacke?).

Elisebeht Markström

Här ser vi Britt-Mari Larsson, Salme Gaal och Märta Eriksson vid fikabordet.

Elisebeht Markström

Kampviljan sakandes inte när vi gjorde vad vi kunde för att ändra Unilevers beslut om nedläggning av fabriken i Nyköping.

Lennart Östlund

Vi måste ju ha roligt på jobbet också, något som denna person anammat. Janne Gustavsson och Evy Gelin.
Jag har lagt ut sex nya nummer av Detergenten på Arkivsidan. Då menar jag alltså sunlight92.se.
I nummer 1 1979 finns att läsa om tryckeriets personal där Sigge Maurer då tillhörde ynglingagänget. 15 mars detta år hade Norma Ingårda 10 år i tjänst.
I nummer 3 samma år finns resultat från Sunlightmästerskapen på skidor. Dammästare blev Eivor Risberg som kom i mål drygt sex minuter före Norma Ingårda och åtta minuter före Ingegerd Vesterlund.
I nummer 8 1979 berättas om årets 5-dagars där Tore Carlsson, Roland Blomgren, Roy Krantz och Ingegerd Vesterlund ställde upp för Sunlight.

Lennart Östlund

En ung Gert Larsson.
Bilden är hämtad från Nyköpings kommuns bildarkiv, fotograf okänd (troligen 1963).

Lennart Östlund

Ytterligare några bilder ur Elisabeth Holms album, troligen 70-tal. På bilderna syns bland annat Sven-Erik Andersson, Viktor Wesikko, Eva Andersson och Lillemor Parmskog. Möjligen kan det vara Karlis Krauja på en av bilderna, eller vad säger ni?

Lennart Östlund

Den här gången är det Elisabeth Holm som har letat i sina album och hittat bland annat dessa bilder från något festligt tillfälle. På bilderna syns förutom Bettan själv även Eva Andersson, Viktor Wesikko och Lillemor Parmskog. Han i mitten på första bilden har jag inget namn på.

Lennart Östlund

Vår gamle chef igen, Rolf Lindman.

Lennart Östlund

Första bilden från Rolf Lindmans avgångsfest 1988 med bland annat Lennart Roth, Henry Hultgren, Texas Karlsson, Marianne Gustavsson, Gerd Nilsson, Marianne Sundelius och Rolf "Fritte" Johansson.
På den andra bilden står Lennart Roth på pulverpackningen och visar upp några av våra bästsäljande produkter.

Lennart Östlund

Lars Tjäder, verkstadskontoret.

Hans Lindquist

Några bilder från -50-talets mitt.

Lennart Östlund

Nästan alla Sunlightare känner till Kerstin Skate. Jag blev själv anställd av henne i april 1976, närmare bestämt den 23:e. Jag började samtidigt som bland annat Annika Graffton. Bilden är hämtad från Nyköping kommuns bildarkiv och bilden är tagen av Dan Samuelsson.
Jag kan också meddela att nu finns det ytterligare två publikationer på sunlight.se. Den ena är en jubileumsskrift där Sunlights idrottsförening firar 40-årsjubileum vilket skedde 1982. Den är till stor del gjord av Göran Kennmark och Jörgen Lundqvist. Den andra skriften gjordes efter nedläggningen av fabriken och avhandlar Sunlights tid i Nyköping från 1925-1992. Nyköpings hembygdsförening har beställt den och texten har skrivits av Jörgen Lundqvist som haft hjälp med design av Martin Karlstein. Den publiceras med tillstånd av Eva Andersson, hembygdsföreningens ordförande.

Lennart Östlund

Är det månne Karin Blomgren? Nu finns dessutom ytterligare några Detergenten utlagda under Arkivet på sunlight92.se. Några från början av 1974 och de, just nu, samlade exemplaren från 1976. I nummer 2 1976 finns bland annat en intervju med dåvarande SIF-ordföranden Henry Hultgren. I nummer 7 samma år kommenterar samme man den nyligen framlagda organisationsutredningen tillsammans med Fabriksfackets ordförande Roine Eriksson. I nummer 8 1976 finns ett reportage från Unilevermästerskapen i Kristianstad och där figurerar bland annat Janne Nyström och Kjell Adolfsson. Mycket nöje.

Lennart Östlund

Jag fick dessa bilder av Agneta Wahlstedts son Joel som scannat in dem på uppdrag av sin mor. Det kan vara ett testlopp inför maran 1984. De som syns på bilderna är Per-Erik "Pekka" Karlsson, Bernt Östlund, Kent Johnsson, Salme Gaal, Monica Pöllänen, Lena Östlund och Iréne Wärmell.

Lennart Östlund

Fyra "nya" bilder ur Kerstins album.

Keith Buchholz

Pulverpackningens Pia och Keith "in action".

Lennart Östlund

Året var 1983, Sunlightarna hade personalfest i Oxelösund. Med bland annat Kenta Johnsson närvarande.

Lennart Östlund

Behold and enjoy, flera bilder från Kerstin Söderbergs album. Det ser ut att vara en förfest. Det finns säkert någon som kan fylla på med mer information.

Lennart Östlund

Lab har någon sorts firande. Hans Lindquist, Gunnar Pettersson och Gert Antoni figurerar på bilderna tillsammans med, för mig, okända ansikten.

Lennart Östlund

Vi fortsätter kavalkaden från laboratoriet som Kerstin Söderberg så förtjänstfullt bidragit med bilder från. Mer finns också att visa.

Lennart Östlund

Vi var ju, som nämnts tidigare, några som ställde upp och sprang Stockholm maraton 1983. Vi gjorde också några träningslopp inför det stora evenemanget, bland annat Folkets halvmara i Eskilstuna. Jag har hittat en super8-film från det tillfället. På filmen kan ni bland annat se, om ni har ögonen med er, de två bröderna Skurt (Lennart och Kenta), Kristina "Kicka" Jansson och Sigge Maurer. Det är möjligt att ni känner igen en och annan av övriga medverkande också.

Elisebeht Markström

Dragos Dordevic och Kjell Strandberg.

Stig Mårdh

Lena på Lindbacke 1992.

Elisebeht Markström

Herr och fru Larsson dansar på personalkryssning till Helsingfors.

Elisebeht Markström

Lillroffas fru Anja och Norre i samspråk på Ålandskryssning.

Lennart Östlund

Harald och Lennart i glatt samspråk. Skulle tro att det är i början av 80-talet, att döma av det vildvuxna i min uppenbarelse. Bild nummer två är Stig i arbete.

Lennart Östlund

Det finns att ösa ur Kerstins digra album. Här kommer fler personer att sätta namn på.

Elisebeht Markström

Ivar Sandberg. Han kunde konsten att hålla i allsången när det var fest.

Elisebeht Markström

Anneli Sinko och Joakim Rose och Gun-Britt Broman.

Lennart Östlund

Ytterligare ett axplock av bilder från laboratoriet.

Stig Mårdh

Ålandskryssning där Janne Karlsson tar en grogg, Ingegerd Westerlund borstar tänderna och Lena och Mimmi laddar upp inför kvällens begivenheter. Därefter en bild från Lindbacke där det antagligen framförs ett lajv (levande rollspel) innan det ens var uppfunnet. Det är också en del av svensk industrihistoria.

Lennart Östlund

Några bilder från flytande avdelningen. Harald Valde, Raija Mattila, Anneli Sinko och Sigge Maurer.

Lennart Östlund

Några bilder från lab.

Lennart Östlund

Laboratoriet har någon form av utbildning på gång, eller är det bara på skoj? Vad säger ni, Kerstin Söderberg, Hans Lindquist och Göran Kennmark. Utöver er tre ser jag Svante Lundgren och känner igen några till, men namnen. (Bilder från Kerstins lab-album). Göran Kennmark lägger till följande story: Vi på Leverinduslab var inte inbjudna till Sunlights jubileumsfest i Stockholm då vi var anställda av Leverindus. Vi var så avundsjuka att vi mådde illa. Vi beslöt i alla fall välkomna Sunlightlab när de kom tillbaka dagen därpå. Vi hade riggat upp en "läkarmottagning" med alvedon och annat i händelse av att personerna på Sunlightlab var bakfulla 🤣.

Elisebeht Markström

Tord Eberhardsson, Hasse Granath och Lillroffa Andersson.

Stig Mårdh

Det var då det...

Anne-Marie Mimmi Johansson

Julfest på 60-talet. Bild från Jan Fastlund.

Lennart Östlund

Här finns det många som behöver identifieras. Vad säger du, Kerstin Söderberg. Har du koll på vilka som finns på bilderna?

Stig Mårdh

Valborgsveckan 1978. Jocke, Sigge och jag tog en tripp till Hamburg (Jockes hemstad). Vi startade 12.00 vid Sunlight och var framme 02.00. Det blev en nattmacka hos Jockes föräldrar. Sen till vårat boende (Jockes brorsas lägenhet) för att sova. Vi blir väckta av Manfred som kommer med färskt bröd och alla andra dagar framöver. Sen blev det att uppleva Hamburg. Kultur,familjeliv och mycket fest. Och det största förstamajtåg jag sett. Ca. 200000 pers. Det skulle bli omröstning om kärnkraft. En kul och spännande resa då vi fick träffa personer och familjer i deras vardag. Tack Jocke.

Lennart Östlund

Nu har jag börjat med scanningen av foton jag fick av Kerstin Söderberg och framför också mitt djupt kända tack för utlåning av detta digra album. Bilderna speglar laboratoriets personal, verksamhet och annat som försiggår på en arbetsplats.

Lennart Östlund

Roligt på jobbet vid två olika tillfällen. Sigge och Benny på väg hem från studiebesök i Oslo och Stickan körandes truck på flytande blandningen.

Lennart Östlund

Ytterligare ett foto från Sigge Maurer. Kan det vara någon personalfest? Jag känner igen Sigge, Per-Arne och Kurt närmast till höger. Det är Jocke Rose och Susanne Gustavsson på andra sidan bordet? Fotot har några år på nacken, så mycket är säkert.

Lennart Östlund

Jag fick några bilder av Sigge Maurer (tack Sigge) som jag härmed förmedlar till andra intresserade. Det är undertecknad samt Per-Åke Sjöquist och Stig Mård som upprätthåller flytande avdelningens goda rykte som arbetsamma och effektiva medarbetare.

Stig Mårdh

Ett glatt gäng. Tipsavslutning. Per-Åke, Janne, Roy, Kenta, Kjell, Sigge, Stig, Lennart och Bernie

Stig Mårdh

Oslo 1985. Besök och rundtur på fabrik lik vår. Nu uppladdning inför restaurant. Sigge och Per-Åke. Och arbetsställningen är den samma eller hur Jampen och P-O.

Stig Mårdh

Glada förlorare sist i tipsligan. Lennart och Kenta.

Lennart Östlund

Lindbacke juni 1992.

Lennart Östlund

Lindbacke 30 juni 1992. Jag har lyckats fånga några av arbetskamraterna på bild. Benny, Jonas, Eva, Ulf Häger och "Bollis".

Elisebeht Markström

Vicke Fernlund i sångartagen. Lindbacke 30/6 1992.

Elisebeht Markström

Hans Granath och Tord Eberhardsson på Lindbacke 30 juni 1992.

Elisebeht Markström

Alf Jansson och Ann-Marie Sjöström, båda arbetade på verksta´n.

Elisebeht Markström

En ung Anders Allansson.

Elisebeht Markström

Fikastund för de som ansvarade för julbordet. Ingrid Wiberg, Susanne Fager, Anneli Talasmäki, Britt-Mari Larsson, Soile Juhala, Lena Östlund (fd Karlsson) och Karin Nordin.

Elisebeht Markström

Fint foto från utdelning av förtjänsttecken, känns de igen?

Lennart Östlund

Letade nyss efter en snygg t-shirt att drapera min lekamen med. Döm om min förvåning när denna klassiker poppade upp ur byrålådan. Vår gamla personalförening, LL:en, anordnade en innebandyturnering 1994 och jag var domare. En tröja ska han ha tyckte broder Hans Östlund och designade nedan visade.

Lennart Östlund

Om jag, mot förmodan, skulle skapa ett minnesmärke över den epok vi alla har varit en del av skulle dessa två ting vara självklara beståndsdelar. Muggen har vi sett tidigare och min handduk hanteras numer med yttersta varsamhet på grund av sitt fragila tillstånd. Jag kommer att fortsätta med utläggning av bilder även om det blir något längre pauser mellan tillfällena. Jag har också fått en stor samling Detergenten och Unisont av Pia Lundqvist (tack för det) som kommer att scannas in och publiceras på sunlight.se. Ha en fin sommar.

Iréne Wärmell

Några bilder från dagens träff.

Pia Lundqvist

Såå kul att träffa er alla vid dagens jubileumsträff i Örstigsnäs. Bifogar lite bilder jag tog.

Lennart Östlund

Himla kul att så många kunde komma till vår återträff. En extra stjärna till en stjärna, Elisebeht Markström, för att du drog igång FB-sidan. Jag lägger ut några bilder också förstås. Dessa arbetskamrater var närvarande under dagen:
Elisebeht, Lennart, Janne, Kurt, Mimmi, P-O Lind, Björn, Susanne, Kenneth, Britt-Mari, Pia, Iréne, Monica, Per-Arne, Keith, Pia B, Göran, Kerstin, Henry, Raija, Kurt, Ingegerd, Roy, Kjell, Stig, LillRoffa, Gunilla, Marianne C, Bosse, Benny, Ove, Kenta, Texas, Mona, Pekka, Yvonne och Marianne (Tuula).

Kenneth Burman

Burman levererar. Leif Lindroos, Segio Hilj och Henry Hultgren besöker Port Sunlight i Chester. Sedan har det kommit med en bild på L Östlund som visar vilken oerhört tung och viktig arbetsinsats nya flytande blandningen bidrog med då året var 1989.

Kenneth Burman

Saker ur Kenneth Burmans nostalgigarderob.

Lennart Östlund

Från Monica Lundbergs samling. SIF-klubbens styrelse: Lisbet, Norma, Kurt, Karin, Kjell, Henry och Monica.

Iréne Wärmell

Marianne och Eva förbereder för fest, därför ser Nils väldigt glad ut.

Iréne Wärmell

Fikarast hos Marianne på tvålpackningen.

Britt-mari Larsson

Någon som har kvar denna?

Lennart Östlund

Monica har tagit på sig guidekostymen.

Lennart Östlund

Jag känner igen några, bland annat Ingvar och Monica. Har du svaret på vilken konstellation detta är, Monica Lundberg?

Elisebeht Markström

Just nu, tomt och stilla men på lördag mellan kl 14-20 vimlar här av Sunlightare. Hoppas du kommer! Ta med fikakorgen och något att sitta på.

Lennart Östlund

Hittade den här bilden. Det är koncernmästerskap på Solbacka kursgård i Stjärnhov. Jag fick, av någon outgrundlig anledning, äran att vara lagledare för "Solskenslaget". Solskenslaget var vi som medverkade i revyn på Folkets Hus i Oxelösund tidigare under våren 1984. Det stod i Detergenten att vi fick mottaga jumbopriset för våra insatser i nämnda mästerskap. Otroligt med tanke på att jag ser oerhört vältränad ut.

Lennart Östlund

Kan detta vara en bild från Osloresan,Stig Mård?

Lennart Östlund

Året är 1985 och flytande blandningen åker till Oslo och gör studiebesök på en kem-teknisk fabrik. Benny, Jocke, Sigge, Pekka, Sergio, Kenta, Per-Åke och Lennart är med. Resan gick bra och alla kom hem i vederbörlig ordning... Var inte du med, Stig Mård, eller håller du dig bara undan vid fotograferingen, som jag.

Elisebeht Markström

När jag möter ungdomar och berättar att jag arbetat på Sunlight får jag i regel frågan - Vad gjorde du där? Arbetade du i spa, på gymmet, receptionen eller kanske i restaurangen?
- Nej nej jag arbetade på fabriken fram till 1992, blir mitt svar.
- Jaha, det var långt innan jag var född, men jag har hört talas om att det var en fabrik där en gång i tiden.
Känner ni igen känslan som infinner sig? Åren har gått, både för mig och för oss alla. Vi tillhör numera en del av Nyköpings industrihistoria. Inte så tokigt när man tänker efter. Hoppas vi ses på lördag den 9 juli. Se längst upp på denna sida eller på START för närmare information.

Elisebeht Markström

Se vad som finns i gömmorna hos "gamla Sunlightare".

Elisebeht Markström

Vacker teckning av fabriken och vi känner alla till resten av berättelsen…

Lennart Östlund

På väg till karnevalen, men vilka är det?

Iréne Wärmell

Sunlights 75-årsfest. Jag, flankerad av Eva och hennes man Hasse.

Stig Mårdh

Sigge Maurer vid blandare 1 och 2, gamla flytande.

Lennart Östlund

Flytande avdelningen, bilder tagna i juni 1992. Raija, Kenta, Anki, Eva-Lena och Mona.

Elisebeht Markström

Lennart Björklund fyller på magasinet vid "Jagenberg".

Elisebeht Markström

Gösta (Nävekvarnarn) och Ingrid (Kickan) Karlsson tar en paus.

Elisebeht Markström

Annelie Nieminen och Monica Pöllänen fick starka armar efter allt "pallande" av och på med tunga SUN-paket.

Elisebeht Markström

Tina Linderholm och Salme Gaal, sista kvällen med gänget på Lindbacke.

Elisebeht Markström

Karin Nordin tar emot guldklocka av Seppo Helander under överinseende av Monica Lundberg.

Elisebeht Markström

Lennart och Hasse Östlund föräras guldklocka efter 15 år.

Lennart Östlund

Här firas Lucia och Tjugondag Knut.

Lennart Östlund

Bilder som Monica Lundberg kanske kan hjälpa till att härleda. Jag känner igen några personer på bilderna.

Lennart Östlund

Kenneth med kamrater.

Lennart Östlund

Sigge med pappersarbete.

Elisebeht Markström

After work med räkfrossa på Labrador för våra ovärderliga "matsalstanter". Britt-Louise Johansson, Susanne Fager, Britt-Marie Larsson och Anneli Talasmäki.

Stig Mårdh

Stockholm marathon 1983.

Stig Mårdh

Alltid! Östlund brothers.

Elisebeht Markström

Britt-Marie Larsson lagar jullunch.

Stig Mårdh

Förväntansfulla killar på tipsavslutning i Linköping.

Gruppmedlem

Lillroffa Andersson.

Lennart Östlund

Stickan blandar och ger.

Elisebeht Markström

Britt-Marie Larsson lagar dagens lunch.

Lennart Östlund

Kan det vara besök på konstgalleri? Jag känner igen alla fyra men kan bara namnen på Björn, Monica och Roland.

Lennart Östlund

Kramgoa killen, Ferrari.

Lennart Östlund

Valde ser koncentrerad ut på flytande blandningen.

Elisebeht Markström

Henry Larsson.

Elisebeht Markström

Anneli Sinko och Joachim Rose på flytande avdelningen.
Gun-Britt Broman på tryckeriet.

Stig Mårdh

Avslutning på intern tipstävling 1982.

Bakre raden: Roy, Lennart och Hasse. Främre raden: Sigge, Pekka, Per-Åke, Kenta och Stickan.

Lennart Östlund

Lite folk som rör på sig.

Rune?, Hasse och Putte.

Stickan, Raija, Jocke och Anneli.

Kenta, Anders, Stig och Gerds syster.

Anders, Putte, Hasse, Roger, Rickard och Janne.

Janne, Christer och Roger.

Elisebeht Markström

Fräscha och pigga. Kjell, Ingegerd, Tina och Roy före Oppebylöpet 1991.

Elisebeht Markström

Festfint…
Marianne och Gunilla K, Märta Eriksson, Rolf Lindman, Tina och Ingegerd, Rolf (Fritte) och Eva (?).

Lennart Östlund

Fotboll på gång…

Lisette Lindström

Stod i tidningen tisdag 22, 24 och 27 oktober 1991.

Lennart Östlund

Nu några bilder från 75-årsjubileets cabaret. Bilderna finns också i en specialutgåva av Detergenten som du kan se under länken ARKIVET.

Lennart Östlund

Vi är fortfarande kvar i Stockholm 1986.

Lennart Östlund

Året är 1986 och datumet är 23 maj. Sunlight firar 75 år och vi åker tåg till Stockholm för att inta Stadshuset. Där bjuds det på mat, underhållning och diverse tal och prisutdelningar. Bilderna kommer från Monicas samling. Fler bilder kommer.

Keith Buchholz

Pulverpackningen och sidolimningen uppställda framför gamla huvudentrén.

Keith Buchholz

Ur tidningen SN 23 oktober 1991.

Lennart Östlund

Från showen på Tärnan, Lena bakom masken.

Lennart Östlund

På väg till Stockholm stadshus och 75-årsjubileet.

Lennart Östlund

Flexifabriken. Monica är fotograf igen. Som sagt, det är fritt fram att namnge personerna. Jag känner ju igen alla men det är svårare med namn.

Lennart Östlund

Lager och förråd 1992. Monica L tog bilden.

Lennart Östlund

Och sen föll hon pladask…
Ola Almqvist och Marianne.

Lennart Östlund

Kan det här vara en bild som visar de tappra tjejerna som sprang tjejmilen. Vad tror du som frågade efter bilden, Annika Graffton. Monica Lundberg har bidragit med bilden som kommer från hennes samling. Mer material därifrån är att vänta eftersom jag hämtade några kilo i en kasse som jag scannar in och visar vartefter.

Lennart Östlund

Roland och Janne. Troligen 1992.

Elisebeht Markström

Gösta tar igen sig.

Lennart Östlund

Birgitta och Terttu.

Elisebeht Markström

Lisa Blomqvist och Stig Myrbakk övervakar att allt går rätt till.

Lennart Östlund

Av en slump hittade jag denna bild som är tagen efter vårt bejublade framträdande på Folkets Hus i Oxelösund. Mona och Titti skrev texterna och året var 1984. På bilden syns stående: Bernie, Lennart, Solveig, vet ej, Vicke, Jörgen, Kurt, Salme och Tina.
På nedre raden: Mona, vet ej, Titti, Daga, Agnetha, Kjell, Lena, Ingegerd? och vet ej. Någon kanske kan fylla i luckorna och rätta eventuella felnamngivningar.

Lennart Östlund

Året är 1983 och vi ska strax ställa oss på startlinjen. Stockholm marathon startar för femte gången och vi är sju arbetskamrater som ska deltaga. Kenta Johnsson, Christer Pettersson, Lennart Östlund, Stig Mård, Roy Krantz, Sigge Maurer och Per-Erik Karlsson. Resultaten är tagna från stockholm marathons resultatsida där Per-Erik har fått namnet Per-E med efternamnet Eriksson istället för Karlsson. Sigge var snabbast och sämsta tiden fick…
Dessutom var bananer och yoghurt slut när jag ”gick” i mål.

 

När jag läser om vad som nyss hände i årets upplaga (4/6-2022) av Stockholm marathon så undrar jag om det kan ha varit så att jag leddes in på fel väg vid något tillfälle 😀.

Stig Mård

Picknick Lindbacke och Näsudden.

Stig zippar.

Bernie tittar upp

Från vänster: Susanne Johansson, Agnetha Wahlstedt, Rolf Andersson, NN, Lena Östlund, Arne Fredriksson, Janne Karlsson och Sigge är på väg ur bild.

Lena Östlund, Tuula (Marianne Sundelius), Susanne Johansson, Elisebeht Markström och Hasse Östlund.

Susanne Johansson, Lill-Roffa Andersson, Hasse Östlund, Lena Östlund och Gerd Nilsson.

Marie Åberg på väg hitåt.

Stig Mård

Nu är det fest! Hemgårdsvägen 7a. I mitten sitter en person som bara en mor kan älska. Janne Karlsson, Lennart och Bernie Östlund.

Lennart Östlund

En av de sista skälvande dagarna innan nedläggningen. Kenta Johnsson ser i alla fall glad ut, måste bero på champagnen. Pekka Karlsson och Yvonne Eriksson ser något mer reserverade ut.

Lennart Östlund

Vi är glada fotbollsgrabbar…
Jonny Gaal, NN, Christer Pettersson, Jampen Nyström, Mohammed Nakouri och Bernie Östlund. Målvakten är Tommy Holmér.

Lennart Östlund

En glad pensionär, Roine Eriksson. Seppo Helander överlämnar blommor under överinseende av Bosse Karlsson.

Lennart Östlund

Känns herrarna igen, jag tog bilden på personalfesten i Oxelösund 1983. Alla våra dåvarande chefer/dignitärer var samlade och till synes mycket nöjda och glada. Från vänster: Lennart Roth, Wolfgang Kaiser, Seppo Helander, Ingmar Lindström och Rolf Lindman.

Annika Graffton

Mer från Koncernmästerskapen i Kristianstad.

Lennart Östlund

Här är vi på utbildning inför starten av nya flytande blandningen 1988.

Här är vi på utbildning inför starten av nya flytande blandningen 1988. Sten-Åke Bergman lär oss hur den nya datorn till flytande fungerar. Gänget som lyssnar är Pekka Karlsson, Kenta Johnsson, Ulf Nilsson, Benny Carlsson, Lennart Östlund och Kenneth Burman.

Elisebeth Markström

Fikarast på flytande i april 1982. Anneli Sinko, Terttu Kynsilehto, Marja-Liisa Sinko och Raija Mattila.

Stig Mård

Sunlight. Bilden är tagen från gångbron över järnvägen vid Nyköping C.

Elisebeth Markström

Killsnack (april-82). Roine Eriksson, Uffe Häger och Arne Fredriksson.

Elisebeth Markström

Arne Fredriksson kokar tvål.

Stig Mård

Flytande avdelningen 1992.

Bakre raden: Reijo Tikkanen, Sergio Hilj, Leif Lindroos, Eva Andersson, Knut Lindgren, Jocke Rose, Lennart Östlund, Kenta Johnsson och Stig Mård. Mittenraden: Anneli Sinko, Ingrid Wiberg, Raija Mattila, Marja-Liisa Sinko, Ulla Lindberg, Gunvor Lindgren och Yvonne Eriksson. Främre raden: Mona Andersson, Ann-Christine Maxe, Anette Brandt, Eva-Lena Karlsson, Tamas Evetovics och Pekka Karlsson.

Elisebeth Markström

Glass från GB?

Janne Carlsson, Kim Roth och Marianne Gustafsson.

Marie Åberg

Ett glatt gäng ute vid Örstig.

Marie Åberg (Kjellberg), Pia Buchholtz, Längst bak Lennart Östlund och till höger Tommy Holmér.

Elisebeth Markström

Två fina Sunlightprofiler, Vicke och Mimmi.

Stig Mård

Nu ska jag tillverka Andy. 1982.

Stig Mård

Stockholm marathon 1983. Vi tävlade för Sunlight IF. Vad skulle vi ha för tävlingskläder? Till slut blev vi sponsrade av Shield. Och kan det bli bättre? Sportsidan i Sveriges största tidning. Jag och Christer är på väg att springa om megastjärnan Ingemar Johansson.

Lennart Östlund

Kentas skokastning 1984. Här är skorna på väg upp på läktaren. Var det du, Stig Mård, som satt med mig på läktaren och såg Kenta slänga upp skorna. Kentas farsa Roland var olycklig över sonens tilltag. ”Kasta skorna, vad är det för fasoner”. Vi lyckades dock rädda dojorna.

Lennart Östlund

På pastapartyt ute på Djurgården, dagen före loppet jag faktiskt sprang (1983) fick jag Floyd Pattersons autograf. Den var inte menad till mig men det blev så.

Elisebeth Markström

Världens bästa administratör Marianne Carlsson.

Lennart Östlund

Från Solbacka i Stjärnhov, året var 1984. Lagtävling (koncernmästerskap) där revygänget från Oxelösund fick ett wild card till tävlingarna. Jörgen ror och jag håller takten och kursen.

Stig Mård

3 Sunlightkillar på utflykt.

Sigge Maurer, Christer Pettersson och Stig Mård.

Elisebeth Markström

Valette, Kicka och Sergio.

Lennart Östlund

Tipsligan, oslagbart och minnesvärt. Still going, om inte strong, så ändå going…

Längst bak: Kjell, Christer och Kenta. I mittenraden: Hasse, Bernie, Magnus, Pekka och Sigge. Längst fram: Lennart och Roy.

Lennart Östlund

Bröderna brothers. 1992. Det var tider det, Hans Östlund. Tröjor skänkta av Lars-Gunnar Björklund på Tipstjänst.

Lennart Östlund

Känns de igen? Vi spelar upp ”revy” på Folkets hus i Oxelösund. Jag spelar Roine Eriksson. Året var 1984. Även om jag var med kommer jag inte ihåg hela storyn bakom. Jag skulle tro att Mona Larsson och Titti Lidberg Berg låg bakom manus och regi. Att jag fick vara med berodde väl på att jag var mest lik Roine 😊. Det jag tydligt kommer ihåg är att jag i en scen kommer in (gestaltandes Roine Eriksson) och skriker med hög röst, HÅLL KÄFTEN!!!

Revygänget från 1985. Översta raden fr. v Lena, Lennart, Solveig och Kurt. Nedre raden: En som spelar dragspel (Tina?). Nummer två troligen Salme och person tre vet jag ej.

Så här såg Lennart ut i sin rolltolkning av Roine, fackbasen.

Kurt har tagit över mikrofonen och framför antingen en sång eller en monolog. Solveig och Lennart avvaktar i bakgrunden.

Stig Mård

Kräftskiva vid Sunlights fritidsområde 1983.

Med på bilden bland annat P-O Lind, Tuula, Lena och Christer.

Janne övervakar skeendet.

Elisebeth har försett sig med mat.